Megtörtént a trónfosztás a világ legjobb éttermeinek versenyében

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 05. 02. 10:10

Hozott is meglepetést, meg nem is az angol Restaurant Magazine által az idén már 11. alkalommal megrendezett A világ 50 legjobb étterme szavazás. A 3 éve legjobb dán Nomát megelőzte a tavalyi második – csúcsra ért a két Adriá mindig is legnagyobb hazai vetélytársainak számító Roca testvérek által irányított El Celler de CanRoca(képeinken a Roca testvérekés a nyertes étterem). Olasz a „bronz”: a modenai OsteriaFrancescaná-é.

A legjobb 50-be a legtöbb étterem (6) az USA-ból és Franciaországból került, ám ez nem vigasz a galloknak, hiszen közülük a legjobb 16. lett, míg „csak” 5 spanyolból 3 az első tízbe került. 5 olasz és 3-3 angol, illetve kínai étterem után aztán már nagyon szóródik a mezőny, idén sokkal több országból kerültek üzletek a Top 50-be, mint az elmúlt években.
Mindenki tudja, hogy ez a fajta szavazási rendszer ezer sebből vérzik, de jobbat még mindig nem talált senki. Az, hogy a Bocuse d’Or-okon rendre remekül szereplő norvégok és dánok közül az utóbbinak van két helye a listában, az nem is olyan nagyon meglepő. Az már inkább, hogy az utóbbi években hihetetlen mennyiségű Michelin-csillagot szerző Ázsiának mindössze 7 hely jutott. De ne felejtsük, a szavazás rendszerének sajátosságai folytán juthatott 2007-ben a második 50-be két magyar étterem is (előtte 2001-ben ez a Gundelnak sikerült, utána senkinek).

A világ még két további tényre is felkaphatja a fejét: a legjobb 10-be került egy német és egy osztrák étterem – ami korábban soha nem fordult még elő – komoly amerikai „neveket” szorítottak ki az elit elitjéből. A másik, bár a gasztronómiai globalizáció irányait figyelembe véve ez talán nem is olyan óriási meglepetés, Dél- és Közép-Amerika remek szereplése: 2-2 étterem Brazíliából, Mexikóból és Peruból jutott a Top 50-be, méghozzá úgy, hogy a Sao Paulói D.O.M. a 6., a limai Astrid Y Gaston pedig a 14. helyről tekint vissza a vetélytársakra.

Kapcsolódó cikkeink