Mégsem véd meg a szívbetegségektől a vörösbor és az étcsokoládé?
Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át követték nyomon, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag megfékezné a szívbetegségeket és hosszabb élethez juttatná a fogyasztóit.
Egy amerikai kutatócsoport a Chianti történelmi borvidékén élők közül csaknem 800 lakos egészségét követte nyomon, hogy a rezveratrol kedvező hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem bukkantak ilyenre, ám azt mondják, a végleges válaszhoz további kutatás szükséges – tudósított az eredményről a BBC hírportálja.
Sok tanulmány igyekezett megmagyarázni azt az ellentmondást, hogy ugyan magas zsírtartalmú étrenden élnek, a franciák között mégis alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya. Voltak, akik a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatásában látták a megoldást.
Kutatások kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, a közös összetevő, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.
A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Richard Semba vezette kutatócsoportja nem talált erre bizonyítékot. Két toszkán kisvárost választották kutatási területként, a vörösbor ivása ezen a vidéken az élet részének számít. A vizsgálatban 783, 65 évnél idősebb helyi önkéntes vett részt. Részletesen beszámoltak napi étrendjükről, vizeletmintát is adtak, hogy megmérhessék a rezveratrolfogyasztásukat.
A kilenc éven át, 1998-tól 2009-ig folyó kutatás során a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak.
A vizelet rezveratroltartalma nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganat kockázatával. Nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.
„Az volt az elképzelés, hogy bizonyos élelmiszerek azért egészségesek, mert rezveratrolt tartalmaznak. Ennek semmi jelét sem láttuk. A rezveratroltörténet egy újabb példája annak, hogy valaminek agyondicsérik az egészségvédő hatásait, ám az anyag nem állja ki az idő próbáját” – magyarázta Semba.
Hozzátette: a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvező hatása más közös alkotóelemből eredhet, és nem világos, mennyit kell belőlük enni vagy inni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >