Megnyílt Dubaiban a COP28 – terítéken az élelmiszerrendszerek átalakítása
Az ENSZ épp zajló dubaji klímacsúcstalálkozója lesz az első, amely egy teljes napot szentel az élelmiszerekkel, mezőgazdasággal és vízzel kapcsolatos klímaváltozási intézkedések vizsgálatának. Az Egyesült Arab Emírségek arra szólította fel az országokat, hogy nyilatkozatban vállaljanak kötelezettséget arra, hogy az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra vonatkozó tervekbe bevonják az élelmiszerrendszer átalakítását.
Az élelmiszerrendszerek a globális kibocsátás nagyjából egyharmadáért felelősek, és az ágazat fenntarthatósági célok eléréséért folytatott küzdelme közepette a mezőgazdaság egyre inkább az éghajlatváltozásról szóló tárgyalások középpontjába kerül. A New York Times vizsgálata szerint a világ 20 legnagyobb élelmiszer- és vendéglátóipari vállalatának több mint a fele nem lépett közelebb a kibocsátáscsökkentési célokhoz, vagy éppen növekvő kibocsátási szintekről számolt be.
A tavalyi egyiptomi klímacsúcson az egyezmény mandátumát kiterjesztették a mezőgazdaságra és az élelmiszerbiztonságra, így az ENSZ a mezőgazdasági termelésen túl is nagyobb hangsúlyt fektetett a kérdésre. Az élelmiszer- és környezetvédelmi csoportok azonban csalódottak voltak amiatt, hogy a megállapodás nem tartalmazott az élelmiszerrendszerek átalakítására vonatkozó megbízást, amely a feldolgozás, a gyártás és az élelmiszerhulladék környezetterhelésével foglalkozna.
Az ENSZ FAO idén teszi közzé az első olyan ütemtervet, amely az élelmiszer-rendszerek nettó nulla kibocsátásának elérésére irányul, és amely a jövőbeni politikai döntéseket alakíthatja, és nem csak a mezőgazdasági termelésre terjed ki. A Bloomberg szerint a jelentés többek között arra fogja felszólítani a gazdag országokat, hogy csökkentsék vöröshús- fogyasztásukat.
A csütörtökön kezdődött kéthetes csúcstalálkozó során várhatóan további, az élelmiszerekkel kapcsolatos ígéretek és kötelezettségvállalások is formát öltenek. A tárgyalófelek tervezik, hogy véglegesítik egy olyan megállapodás részleteit, amely a mezőgazdasági termelők és a veszélyeztetett közösségeknek a „veszteség és kár” finanszírozást biztosít, hogy képesek legyenek jobban ellenállni az éghajlati katasztrófáknak.
A FAO közlése szerint a konferencia során a mezőgazdasági partnerségekről és kezdeményezésekről is elhangoznak majd „különleges bejelentések”. Az ENSZ vezetői a magán- és a közszféra közötti együttműködéseket szorgalmazták az élelmiszeripari ágazaton belüli innováció fokozása és az éghajlatváltozás elleni fellépés felgyorsítása érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Turisztikai Világszervezet: a nemzetközi turizmus visszaállt a koronavírus-járvány előtti szintre
A nemzetközi turizmus visszaállt a koronavírus-járvány előtti szintre, miután a…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Erős márkák, erős Magyarország: a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan támogatja a hazai vállalkozások márkaépítési törekvéseit
A hazai vállalkozások versenyképességet támogató adórendszer, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok,…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A gazdasági kiszolgáltatottságról mi magunk is tehetünk
A kormány 2025-ös „repülőrajtjához” szükség lenne az export felfutására (a…
Tovább olvasom >Top 50 a turizmusban: ők voltak az ágazat fontos szereplői 2024-ben
Gyulay Zsolt, Gerendai Károly, Kreinbacher József, Orbán Ráhel, Scheer Sándor,…
Tovább olvasom >