Megnyílt Dubaiban a COP28 – terítéken az élelmiszerrendszerek átalakítása
Az ENSZ épp zajló dubaji klímacsúcstalálkozója lesz az első, amely egy teljes napot szentel az élelmiszerekkel, mezőgazdasággal és vízzel kapcsolatos klímaváltozási intézkedések vizsgálatának. Az Egyesült Arab Emírségek arra szólította fel az országokat, hogy nyilatkozatban vállaljanak kötelezettséget arra, hogy az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra vonatkozó tervekbe bevonják az élelmiszerrendszer átalakítását.
Az élelmiszerrendszerek a globális kibocsátás nagyjából egyharmadáért felelősek, és az ágazat fenntarthatósági célok eléréséért folytatott küzdelme közepette a mezőgazdaság egyre inkább az éghajlatváltozásról szóló tárgyalások középpontjába kerül. A New York Times vizsgálata szerint a világ 20 legnagyobb élelmiszer- és vendéglátóipari vállalatának több mint a fele nem lépett közelebb a kibocsátáscsökkentési célokhoz, vagy éppen növekvő kibocsátási szintekről számolt be.
A tavalyi egyiptomi klímacsúcson az egyezmény mandátumát kiterjesztették a mezőgazdaságra és az élelmiszerbiztonságra, így az ENSZ a mezőgazdasági termelésen túl is nagyobb hangsúlyt fektetett a kérdésre. Az élelmiszer- és környezetvédelmi csoportok azonban csalódottak voltak amiatt, hogy a megállapodás nem tartalmazott az élelmiszerrendszerek átalakítására vonatkozó megbízást, amely a feldolgozás, a gyártás és az élelmiszerhulladék környezetterhelésével foglalkozna.
Az ENSZ FAO idén teszi közzé az első olyan ütemtervet, amely az élelmiszer-rendszerek nettó nulla kibocsátásának elérésére irányul, és amely a jövőbeni politikai döntéseket alakíthatja, és nem csak a mezőgazdasági termelésre terjed ki. A Bloomberg szerint a jelentés többek között arra fogja felszólítani a gazdag országokat, hogy csökkentsék vöröshús- fogyasztásukat.
A csütörtökön kezdődött kéthetes csúcstalálkozó során várhatóan további, az élelmiszerekkel kapcsolatos ígéretek és kötelezettségvállalások is formát öltenek. A tárgyalófelek tervezik, hogy véglegesítik egy olyan megállapodás részleteit, amely a mezőgazdasági termelők és a veszélyeztetett közösségeknek a „veszteség és kár” finanszírozást biztosít, hogy képesek legyenek jobban ellenállni az éghajlati katasztrófáknak.
A FAO közlése szerint a konferencia során a mezőgazdasági partnerségekről és kezdeményezésekről is elhangoznak majd „különleges bejelentések”. Az ENSZ vezetői a magán- és a közszféra közötti együttműködéseket szorgalmazták az élelmiszeripari ágazaton belüli innováció fokozása és az éghajlatváltozás elleni fellépés felgyorsítása érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Globális adózási jövőkép: paradigmaváltás az ENSZ kezdeményezésében
A nemzetközi adózás szabályrendszerében jelentős változás közeleg: az ENSZ új…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >