Megnyílt a budapesti karácsonyi vásár
Megnyílt a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. Az Európa tíz legszebb vására között számon tartott, több hétig tartó eseményen gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat november 10. és december 31. között.
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta, hogy hónapok óta készülnek a karácsonyi vásárra, amelyre mintegy 800 ezer vendéget várnak külföldről és belföldről. Ismertetése szerint az esemény a kézművesek között is népszerű, idén csaknem dupla annyian jelentkeztek a vásárra, mint az előző években.
Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke elmondta, hogy az 1998 óta minden évben megrendezett karácsony vásáron idén 120 kézműves kínálja magas minőségű portékáit, melyeket hagyományosan egy független szakmai zsűri választott ki. A vásározók között több mint 20 szakma képviselteti magát, a családi vállalkozások, kis manufaktúrák hagyományos kézműves tárgyai mellett pedig újragondolt tárgyakkal is találkozhat a közönség. A Kézműves Szövetség tagjai több mint ötven ajándékot kínálnak karitatív célra, amelyekre licitálni lehet majd. Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként, a vásár kézművesei által készített óriás, több mint 3 méter átmérőjű adventi koszorúnál.
A rendezvény kulináris élményekben is bővelkedik, a vásár „hüttéjében” gasztrobemutatókkal, kóstolókkal várják a látogatókat – ismertette Czinege Tamás, a vendéglátóhely házigazdája. A Vörösmarty téri látványkonyhában hétről-hétre keddenként elkészülő, a karácsonyi ünnepkör hagyományait őrző ételkülönlegességeket a tér vendéglátóegységeiben is árusítják majd. Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is. Ezenkívül az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható. A karácsonyi forgatagban Magyarország borrégiói is bemutatkoznak.
A kulináris élmények mellett a látogatókat mintegy 160 program várja a Vörösmarty téren. A színpadon népzenei, jazz-, crossover, alternatív, blues-, soulkoncerteket láthat a közönség hétköznaponként és hétvégén egyaránt.
A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják, valamint december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban. Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét az ünnepélyes gyertyagyújtáson kívül, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >