Megnyílt a Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban
Megnyílt pénteken a IV. Szürkemarha Vigadalom, Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál a Vajdahunyadvárban, ahol vasárnapig várják a látogatókat színes programokkal.
Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az eseményen arról szólt, hogy nem létezhet világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül, ezért is üdvözlendő az évről évre megrendezett szürkemarha ünnep, ahol az érdeklődők az állatok, a hagyományos állattartás mellett megismerhetik a szürkemarhából készült ételeket és az állatokhoz kötődő tárgyakat. A vigadalom a régi és a modern gasztronómia felvonultatásával hitelesen jeleníti meg az ősi magyar fajta hordozta jelenkori értékeket, a minisztérium éppen ezért örömmel állt a támogatók közé – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták, amilyenek többek között a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha, olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek – mondta Bognár Lajos.
A helyettes államtitkár Teleki Pál megállapítását, miszerint Magyarországon a mennyiségi helyett a minőségi termelésre kell fektetni a hangsúlyt, ma is igaznak tartja, s mint mondta, a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják. Példaként említette, hogy a képviselők megalkották a hungarikum törvényt, ma már útmutatóul szolgálnak a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint működik a Hagyományok-Ízek-Régiók Program is, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeinek piacra jutását. Emellett a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszenek, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: az agrártárca támogatja az őshonos állatok megőrzését
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb állattenyésztő ágazat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Európai Nyúlhús Napok 2025. október 4-5-én
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ősz, szüret és borvásár az Auchanban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kutatás: Így látják a különböző generációk a társadalmi címkéket
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Prémium Zwilling konyhai eszközökkel indul a SPAR őszi-téli hűségpromóciója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >