Megnyílt a Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban
Megnyílt pénteken a IV. Szürkemarha Vigadalom, Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál a Vajdahunyadvárban, ahol vasárnapig várják a látogatókat színes programokkal.
Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az eseményen arról szólt, hogy nem létezhet világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül, ezért is üdvözlendő az évről évre megrendezett szürkemarha ünnep, ahol az érdeklődők az állatok, a hagyományos állattartás mellett megismerhetik a szürkemarhából készült ételeket és az állatokhoz kötődő tárgyakat. A vigadalom a régi és a modern gasztronómia felvonultatásával hitelesen jeleníti meg az ősi magyar fajta hordozta jelenkori értékeket, a minisztérium éppen ezért örömmel állt a támogatók közé – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták, amilyenek többek között a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha, olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek – mondta Bognár Lajos.
A helyettes államtitkár Teleki Pál megállapítását, miszerint Magyarországon a mennyiségi helyett a minőségi termelésre kell fektetni a hangsúlyt, ma is igaznak tartja, s mint mondta, a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják. Példaként említette, hogy a képviselők megalkották a hungarikum törvényt, ma már útmutatóul szolgálnak a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint működik a Hagyományok-Ízek-Régiók Program is, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeinek piacra jutását. Emellett a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszenek, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Felvásárlással és kompenzációval segíti az állam az RSZKF miatt bajba jutott sertéstartókat
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) betegség miatt korlátozás alatt…
Tovább olvasom >Emelkedett a vágómarha termelői ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint emelkedtek a vágómarha termelői árai…
Tovább olvasom >Az állati termékpálya melletti uniós kiállást sürgeti a Farm Europe
Az állattenyésztési ágazatban tevékenykedők munkájának elismerését és megbecsülését szem előtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visit Hungary: mintegy hétszázezren pihentek Magyarországon a tavaszi szünetben
Húsvét után sem enyhült az utazási kedv, így az áprilisi…
Tovább olvasom >Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >3 +1 érdekesség a hatékony hidratálásról
A nyári meleg közeledtével különösen fontos, de egyébként sem lehet…
Tovább olvasom >