Megnyílt a Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban
Megnyílt pénteken a IV. Szürkemarha Vigadalom, Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál a Vajdahunyadvárban, ahol vasárnapig várják a látogatókat színes programokkal.
Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az eseményen arról szólt, hogy nem létezhet világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül, ezért is üdvözlendő az évről évre megrendezett szürkemarha ünnep, ahol az érdeklődők az állatok, a hagyományos állattartás mellett megismerhetik a szürkemarhából készült ételeket és az állatokhoz kötődő tárgyakat. A vigadalom a régi és a modern gasztronómia felvonultatásával hitelesen jeleníti meg az ősi magyar fajta hordozta jelenkori értékeket, a minisztérium éppen ezért örömmel állt a támogatók közé – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták, amilyenek többek között a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha, olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek – mondta Bognár Lajos.
A helyettes államtitkár Teleki Pál megállapítását, miszerint Magyarországon a mennyiségi helyett a minőségi termelésre kell fektetni a hangsúlyt, ma is igaznak tartja, s mint mondta, a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják. Példaként említette, hogy a képviselők megalkották a hungarikum törvényt, ma már útmutatóul szolgálnak a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint működik a Hagyományok-Ízek-Régiók Program is, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeinek piacra jutását. Emellett a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszenek, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Állatjólét és fenntarthatóság – Az európai állattenyésztők 2030-ig tartó jövőképe
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai…
Tovább olvasom >Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között
Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökkent a Ryanair nyeresége az első üzleti félévben: bevételnövekedés mellett mérsékelt eredmény
A Ryanair, Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága, jelentős nyereségcsökkenést könyvelt…
Tovább olvasom >Megérkezett a Starbucks ünnepi italkínálata: új ízek és nosztalgikus kedvencek a téli hónapokra
A hideg hónapok beköszöntével a Starbucks ismét elhozza az ünnepi…
Tovább olvasom >Új szereplő a magyar légi piacon: decemberben indulhat a Hungary Airlines
A Cargo Facts nemzetközi légi teherszállítási portál jelentése szerint a…
Tovább olvasom >