Megnyílt a Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 11. 11:09

Megnyílt pénteken a IV. Szürkemarha Vigadalom, Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál a Vajdahunyadvárban, ahol vasárnapig várják a látogatókat színes programokkal.

szurkemarha

Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár az eseményen arról szólt, hogy nem létezhet világszínvonalú nemzeti konyha hagyományos hazai alapanyagok nélkül, ezért is üdvözlendő az évről évre megrendezett szürkemarha ünnep, ahol az érdeklődők az állatok, a hagyományos állattartás mellett megismerhetik a szürkemarhából készült ételeket és az állatokhoz kötődő tárgyakat. A vigadalom a régi és a modern gasztronómia felvonultatásával hitelesen jeleníti meg az ősi magyar fajta hordozta jelenkori értékeket, a minisztérium éppen ezért örömmel állt a támogatók közé – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták, amilyenek többek között a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha, olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdek – mondta Bognár Lajos.

A helyettes államtitkár Teleki Pál megállapítását, miszerint Magyarországon a mennyiségi helyett a minőségi termelésre kell fektetni a hangsúlyt, ma is igaznak tartja, s mint mondta, a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják. Példaként említette, hogy a képviselők megalkották a hungarikum törvényt, ma már útmutatóul szolgálnak a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint működik a Hagyományok-Ízek-Régiók Program is, amely a közösségi marketing eszközeivel segíti a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeinek piacra jutását. Emellett a kis és közepes vállalkozások támogatásával, valamint a hagyományos magyar termékek védelmével is arra törekszenek, hogy a kiváló minőségű, biztonságos, fenntartható és etikus gazdálkodással előállított magyar élelmiszerek megtalálják az utat a magyar családok asztalára – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink