Megnyílt a Garay élménypince Szekszárdon
Megnyílt hétfőn a Garay élménypince Szekszárdon, a város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki.
A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke adta át.
Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel – mondta.
A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pincével, amely a szekszárdi borokat az egyes pincék árain kínálja, és 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt – tette hozzá.
Ismertetése szerint a látás-, hallás- és mozgássérültek számára akadálymentes létesítmény kialakításánál törekedtek a zöldenergia hasznosítására, az épületet hőszivattyúval és talajkollektorral fűtik, és óránként 1500 köbméteres kapacitású légcserélő biztosítja az egészséges levegőt.
A borkultúrát többek közt a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével érzékelhetik a borok egyedi aromáit, gyümölcsös vagy borhibára utaló illatát. A bemutató „gasztrokereke” ahhoz ad segítséget, hogy a szekszárdi borfajtákhoz melyik étel illik a legjobban, és az élménypince vendégei számos más interaktív lehetőség mellett kipróbálhatnak egy borbíráló programot is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >