Megnyílt a Garay élménypince Szekszárdon
Megnyílt hétfőn a Garay élménypince Szekszárdon, a város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki.
A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke adta át.
Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel – mondta.
A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pincével, amely a szekszárdi borokat az egyes pincék árain kínálja, és 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt – tette hozzá.
Ismertetése szerint a látás-, hallás- és mozgássérültek számára akadálymentes létesítmény kialakításánál törekedtek a zöldenergia hasznosítására, az épületet hőszivattyúval és talajkollektorral fűtik, és óránként 1500 köbméteres kapacitású légcserélő biztosítja az egészséges levegőt.
A borkultúrát többek közt a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével érzékelhetik a borok egyedi aromáit, gyümölcsös vagy borhibára utaló illatát. A bemutató „gasztrokereke” ahhoz ad segítséget, hogy a szekszárdi borfajtákhoz melyik étel illik a legjobban, és az élménypince vendégei számos más interaktív lehetőség mellett kipróbálhatnak egy borbíráló programot is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >