Megnyílt a 33. Budapest Borfesztivál
Georgia díszvendégségével nyílt meg csütörtökön a 33. Budapest Borfesztivál, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota teraszain vasárnapig.
Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta: a fesztivál látogatói megismerkedhetnek a többezer éves georgiai borkultúra hagyományaival, de a legjobb magyar termelők közül is sokan jelen vannak.
Márai Sándort idézve kiemelte, a bornak nemcsak íze, illata és szesztartalma van, de szelleme is, amelyet a termelő szőlészektől, borászoktól kap.
Nagy István az MTI-nek elmondta, a kormányzat a KAP stratégiai terv forrásai révén 2027-ig több mint 100 millió eurót fordít a borágazat támogatására, ebből a legnagyobb szeletet a szőlőművelés és borkészítés hatékonyságát növelő beruházások támogatása teszi ki.
Felhívta a figyelmet a magyar bor népszerűsítést, bel- és külpiaci jelenlétének erősítését szolgáló forrásokra is: erre a célra 6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig.
Tamara Liluasvili, Georgia magyarországi nagykövete hangsúlyozta, hogy a georgiai borkészítés gyökerei nyolcezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a borkultúra pedig ma is nemzeti identitásuk egyik sarokköve.
A Borfesztiválon bemutatkoznak Georgia borvidékei és számos őshonos szőlőfajtája. A georgiai borok világát minden délután mesterkurzusok mutatják be a turulszobor alatt található georgiai standon, a szemközti színpadon pedig Georgia kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők – közölte Tamara Liluasvili.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >