Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban
Megnyílt a 10. VinCE Budapest Wine Show, amely lehetőséget teremt a magyar borpiac, a bortermelés és a borágazati szereplők megismerésére – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a rendezvény megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.
Az államtitkár szerint a rendezvény megjeleníti mindazt, ami szerethető a magyar borban és megmutatja, hogy hova jutott az elmúlt évtizedekben. Hozzátette, hogy a jövőben is dinamikus fejlődést mutat a magyar borágazat, amihez a támogatások is hozzájárulnak. A 2014-2020 közötti időszakban több mint 35 milliárd forintot tettek ki a már megítélt borászati beruházást és fejlesztést segítő támogatások – ismertette.
Vancsik Ivett, a VinCE szakmai koordinátora elmondta, hogy a csütörtöktől szombatig tartó rendezvény sétálókóstoló és szakmai fórum is egyben. A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak. A kiálltáson az elmúlt 9 évben több mint 250 ezer palack bort és párlatot mutatott be közel 1500 kiállító, a rendezvénynek idén 160 kiállítója van – tette hozzá.
A rendezvényen átadták a 20. VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait.
Antal Gábor, a borverseny egyik szervezője elmondta, hogy a versenyre 17 országból 643 nevezés érkezett, ebből 514 magyar, 129 külföldi tétel volt.
Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri pontozása után a benevezett borok több mint 60 százaléka érte el az ezüstérmes ponthatárt, 84 pontot, ugyanakkor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szigorú szabályzata értelmében minden főkategóriában csak a minták 30 százaléka részesülhet éremben. Ennek megfelelően végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.
Az egyes főkategóriák legjobb borait méltató Champion díjak alapos, kétlépcsős kóstolás után kerülnek odaítélésre, amelyeket csendes fehér, rosé és vörösbor kategóriában, valamint legjobb pezsgő, természetes édesbor és botritiszes bor kategóriában adtak át. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A borász szerint nem elég jó bort készíteni – élményt is kell adni
A borász szakma sokáig a szenvedélyről, a hagyományról és a…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >További cikkeink
III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >Idén is gazdára várnak a Green Pledge védjegyek!
Újra várja a pályázatokat a Green Pledge – a kezdeményezés immár harmadik…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >