Megmenekült a román miccs
Fellélegezhetnek a román élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók, miután az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta, hogy a Romániában miccsként ismert hústerméket továbbra is lehet hagyományos recept szerint készíteni.
Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.
Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért Romániában valóságos „csórékolbászpánik” tört ki. A miccs a román konyha darált marha- és birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.
Romániában népszerűek a piknikezések, ilyenkor a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt. A húsféle már előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzik általában a roston sült ínyencség.
Dacian Ciolos, az Európai Bizottság román származású agrárbiztosa azt mondta: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt.
Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély más termékekre nem vonatkozik. (MTI, hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Júniusban lassult a termelői árak éves csökkenése Németországban
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy…
Tovább olvasom >Erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly
A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A…
Tovább olvasom >Már minden Auchan-áruházban lehet muncholni
Május elejétől már minden Auchanban az eredeti árhoz képest akár…
Tovább olvasom >