Megmenekült a román miccs
Fellélegezhetnek a román élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók, miután az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta, hogy a Romániában miccsként ismert hústerméket továbbra is lehet hagyományos recept szerint készíteni.
Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.
Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért Romániában valóságos „csórékolbászpánik” tört ki. A miccs a román konyha darált marha- és birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.
Romániában népszerűek a piknikezések, ilyenkor a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt. A húsféle már előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzik általában a roston sült ínyencség.
Dacian Ciolos, az Európai Bizottság román származású agrárbiztosa azt mondta: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt.
Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély más termékekre nem vonatkozik. (MTI, hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >A Molson Coors lett Dwayne Johnson energiaitalának többségi tulajdonosa az USA-ban
Többségi részesedést szerzett a Molson Coors Beverage Co. a Dwayne…
Tovább olvasom >ProVeg: Németországban a Lidl kínálja a legkedvezőbb árú vegán kosarat
Az árparitás egy évvel ezelőtti bevezetését követően most a német…
Tovább olvasom >