Megmenekült a kebab
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.
Az uniós parlament tájékoztatása szerint zöld jelzést kapott az Európai Bizottság javaslata, amelynek értelmében engedélyezhető a különböző foszfátok – di-, tri-, és polifoszfátok, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed – alkalmazása a kebab előállításához használt csirke, marha, bárány és borjúhúsban.
Az uniós bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani. Noha az ezt ellenző parlamenti környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban, 30 tartózkodás mellett leszavazta az EP-plenáris, a bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt az engedélyezést mindenképp megvárja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig – közölte az uniós parlament.
A számos településen fogyasztott kebab előállítói szerint a foszfátokra azért van szükség, hogy a fagyasztott hús lédús, puha és ízletes maradjon. Mások azzal érvelnek, hogy a foszfátok a szív- és érrendszeri megbetegedések okozói, ezért jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kebabot árusító food truckokkal turnézik az Aldi Süd Németországban
Az éttermi árak emelkedéséből kovácsol magának tőkét az Aldi, és…
Tovább olvasom >2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal és 2040-ig 15%-kal kell csökkenteni a csomagolások mennyiségét.
Az Európai Unió újra megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság és a…
Tovább olvasom >A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra
Van jövője a magyar mezőgazdaságnak, benne az állattenyésztésnek, így a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >