Megkezdődött a szüret a villányi borvidéken
Jó minőségű, de az átlagosnál 15-20 százalékkal kevesebb termésre számítanak az idén a villányi borvidéken, ahol a héten megkezdődött a szüret.
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a gazdák már szedik az olyan illatos, alacsonyabb alkoholtartalmú borokat adó fehérszőlőfajtákat, mint az Irsai Olivér, s hozzáláttak az első rozéborok alapját jelentő Kék Medoc szüreteléséhez is. A rendkívül kedvelt villányi portugieser szürete augusztus végén lesz.
A 2.650 hektár területű borvidéken mintegy másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, pincéikből 80 százalékban vörös-, 20 százalékban fehérborok kerülnek a fogyasztók asztalára, s úgy tűnik, az idei termésből jó minőségű bor készülhet.
Nagy Gergely az átlag alatti termést a téli és tavaszi fagyokkal, a jégkárral, valamint az ültetvényeket sújtó aszályos időjárással magyarázta. Úgy vélte: egy kiadós esőzés már későn jönne, inkább rontaná, mint javítaná a portugieser minőségét.
Megjegyezte, a csapadékszegény időszakban jó döntésnek bizonyult, ha a művelés során a gazda nem tárcsázott, hanem kaszált a sorok között. Az aszály ellen most már nem lehet mit tenni, a napégéstől viszont célszerű megóvni a gyümölcsöt, ezért a fürtöknél nem ajánlatos a leveleket jelentősen ritkítani.
A hegyközségi titkár a fogyasztók igényeiről elmondta: kedveltek az elsődleges fajtajelleget hordozó gyümölcsös, könnyed borok, amelyek az évekkel ezelőtti érdektelenséget követően mára Villányban is keresetté váltak. E tendencia ugyanakkor nem szorítja háttérbe a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborokat, azoknak most is erős a piaca. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >