Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is – mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.
MTI/Varga György
A Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös és leginkább a budapesti régióban élő fiatalok körében kedvelt bor palackjai várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerülnek.
Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy félszáz termelőtől 300 ezer kilogramm szőlőt vásárol fel, amit badacsonyörsi központjában dolgoz fel – jegyezte meg az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.
Varga Máté elmondta, hogy az idei szüret a tavalyinál három héttel, az átlagosnál pedig egy héttel később kezdődött, mert a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését.
A 180 embert foglalkoztató Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik, tavaly a badacsonyörsi és az egri borvidéken lévő feldebrői telephelyén 20,5 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel és 14 millió palack bort értékesített.
Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, hogy a cégnek 200 hektár saját tulajdonú szőlőültetvénye van, s ugyanekkora integrált termelői területen nyújt teljes körű, növényvédőszer-ellátást, szaktanácsadást, szüretet értékesítést is magába foglaló szolgáltatást.
Idén 5 ezer tonna szőlőt szüretelnek le, ami 250 kamionnyi mennyiségnek felel meg, ehhez 3 nagyteljesítményű saját és két bérelt szüretelőkombájnt használnak – mondta el.
A Csabagyöngye után az Irsai Olivér szürete következik, ebből a fajtából 5 településen ezer tonnát szednek le.
Mint mondta, „a kombájnok éjjel-nappal menni fognak,” hogy a szőlő legkésőbb délelőtt 11 óráig a borászati üzemekbe érjen, ne melegedjen fel, ez feltétele a minél gyümölcsösebb, frissebb, illatosabb borok készítésének – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szüret a meredek hegyoldalon – A nap videója
Hű, ez átvitt értelemben is nagyon meredek! Szüret valahol Németországban…
Tovább olvasom >Borszüret az Auchanban: ha október, akkor borvásár
Az Auchan bor- és pezsgőválasztéka a szakboltokkal is felveszi a…
Tovább olvasom >Pesszimisták a magyar borászok
Az időjárási kihívások ellenére a szőlőtermelőknek sikerült több szőlőt leszedni…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >