Megkezdődött a kukorica és a napraforgó betakarítása Fejérben
Megkezdődött a kukorica és a napraforgó betakarítása Fejér megyében, miközben az őszi káposztarepce nagy részét és az őszi árpa 40 százalékát már elvetették – közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője szerdán az MTI-vel.
Czetnerné Kócsa Márta tájékoztatása szerint a napraforgó mintegy 30 százalékát betakarították hektáronkénti 2,65 tonnás átlaghozammal. A kukorica 10-15 százaléka van raktárakban: a termésátlag 6,4 tonna hektáronként, de körzetenként jelentős szórást mutat 3,2 és 7 tonna között.
Az igazgató megjegyezte, hogy a napraforgó és a kukorica nyári termésbecslései alapján közepes hozamok várhatók, amit az eddig learatott mennyiségek is alátámasztanak, de a szakember szerint az alacsony betakarítási arányok miatt az adatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.
Jelezte: a burgonya háromnegyedét hektáronkénti 11 tonna feletti átlagokkal szedték fel. A cukorrépa szedése is megkezdődött, a vetésterület mintegy 10 százalékával végeztek és azokon hektáronkénti 45 tonnás hozamot mértek.
A betakarítás mellett a vetési munkálatok is megkezdődtek Fejér megyében. Az őszi talajelőkészítésnek kedvezett a csapadék, a magágy-előkészítést több mint 20 ezer hektáron elvégezték, és az őszi mélyszántási munkák is folynak.
Az őszi káposztarepce már magágyba került a tervezett vetésterület 80 százalékán. Az őszi árpa közel 40 százalékát szintén elvetették. Az őszi búza vetése szeptember második hetében indult el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gulyás Gergely: komplex akciótervvel készül a kormány az élelmiszerárak túlzott emelésének letörésére
Első lépésként komplex akciótervvel készül a kormány az infláció és…
Tovább olvasom >Meghittség, mosoly, marketing – 2024 legszebb karácsonyi reklámjai
A Trade magazin 2024-ben második alkalommal hirdette meg a Karácsonyi…
Tovább olvasom >Jó lehetőségek vannak a piacon a lakossági megtakarítások frontján
Új helyzetet hozott 2025 a lakossági megtakarítások területén azzal, hogy…
Tovább olvasom >