Megkezdődött a dohány törése
Megkezdődött a dohány törése, a gazdálkodók hektáronként 1,6-1,7 tonnás átlagtermésre számítanak, alig kevesebbre a tavalyi 1,8 tonnánál a 4.800 hektáros vetésterületről – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke szerdán az MTI-vel.
Bényei Illés hozzátette: tavaly összesen több mint kilencezer tonna dohánylevelet törtek le és értékesítettek a mezőgazdasági termelők. A dohánytermelésre hasznosított mezgazdasági terület nyolcvan százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik.
A dohány betakarítását nagyrészt kézzel végezik, a munkálatok így jelentősen hozzájárulnak a foglalkoztatottság javításához a megyében, ahol nagy a munkanélküliség, jelenleg is ötvenezernél több a nyilvántartott álláskeresők száma.
Bényei elmondta, hogy a betakarításra váró dohányültetvények állapota „vegyes képet” mutat. A június-júliusi csapadékhiányos időjárás és az egy hónapig tartó kánikulai meleg megviselte a növényeket. A száraz, helyenként aszályos időjárás kényszeréretté tette a növény alsó leveleit, rontotta a minőséget. Különösen a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei dohányföldeken okozott „óriási károkat” az aszály.
Megemlítette, hogy jégverés is érte a dohánytáblákat, de szerencsére döntően a növények korai stádiumában, így átvészelték a károsodásokat.
A dohányfelvásárlási szezont augusztus második felében a szolnoki dohányfermentáló indítja, míg a nyíregyházi dohánygyár szeptember elején kezdi meg a betakarított dohánylevelek átvételét, a Virginia fajtáét. A Burley fajta felvásárlásának időpontja novemberben és decemberben lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >