Megint adómentes lehet a pálinkafőzés
Akár már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés – olvasható a Magyar Nemzet Online-on.. Az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. — A felvetést a magyar kormány is pártolja — mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese.
Ismét napirendre került az Európai Unióban a pálinkafőzés adómentességének kérdése – erről tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkártól megtudtuk, hogy a kérdést Szlovénia képviselői vetették fel nemrégiben, a kezdeményezéshez Magyarország azonnal csatlakozott.
– Mivel a téma erősen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idő alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elő adómentesen minden polgár – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: az adómentesség az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozna, mint arra a helyzetre, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét.
Az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. – A döntést – mondta Tállai András – akár májusban meg is hozhatják.
A miniszterhelyettes elmondta, hogy a kérdésben nem egységes a tagállamok álláspontja. Egyes nyugati és északi országok nem hajlanak a módosításra, de akadnak pártolói is az adómentes párlatkészítésnek.
– Magyarország véleménye ez ügyben évek óta változatlan – jegyezte meg az államtitkár, majd kifejtette: a pálinkafőzés szabadsága a régi időktől kezdve része az itteni gazdálkodásnak, s ilyen formán a magyar hétköznapoknak.
A mostani európai viták tulajdonképpen arról szólnak, hogy feladjuk-e korábbi szokásainkat, külső kényszerek nyomására megváltoztatjuk-e évszázadok alatt kialakult életformánkat, vagy kitartunk mellettük. Másképpen szólva: kiállunk-e azok mellett az értékek, jellemzők mellett, amelyek meghatározzák mindennapjainkat.
Tállai András úgy fogalmazott: a pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt kitart az adómentesség hangoztatása mellett. – Érdemes felidézni – jegyezte meg –, hogy Magyarország egyszer már csatába szállt a kérdésben.
A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. – Hosszas egyeztetéseket folytattunk, s végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki Brüsszelben – mondta az államtitkár. Hozzátette: most azért száll a kormány ringbe, hogy ezeket az egyébként kisebb terhet előíró rendelkezéseket is el lehessen törölni.
A Tállai András által emlegetett szabályokkal többen élnek is – az adóhivatal adatai arról árulkodnak, hogy mostanában is számottevő igény mutatkozik idehaza a házi pálinkára.
A hatósági statisztikából először is az derül ki, hogy tavaly sokan vásároltak maguknak pálinkafőző berendezést, hiszen nagyjából két és fél ezer főzőkészülék talált gazdára. Ezekkel a berendezésekkel együtt az elmúlt években már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba az országban.
Az adatok alapján érdemes kitérni arra is, hogy 2016 óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát készíteni – az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni. Tavaly 115 ezer jegy talált gazdára, nagyjából annyi, mint a korábbi években.
Mindeközben forrtak az üstök a bérfőzdékben is. Az elmúlt évben az ország félezer hivatásos bérfőzdéje nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készített az ügyfeleknek.
A mennyiség szintén nem tér el érdemben a korábbi időszakban rögzített számoktól. A bérfőzdékben egyébként mostanában nemcsak a szakmai személyzet közreműködésének ellenértékét kell kifizetni, hanem a szeszadót is. (magyarnemzet.hu, Jakubász Tamás)
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >NGM: kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, novemberben átlagosan 39 600 forint kiegészítő emelést kapnak a nyugdíjasok
A kormány elkötelezett amellett, hogy a nyugdíjasok számára stabil és…
Tovább olvasom >A foglalkoztatottsági adatok alapján Magyarország Európa élmezőnyéhez tartozik
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2025 februárjában közel 4,7…
Tovább olvasom >