Meghökkentő étteremkoncepciók

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 05. 02. 11:45

Egy étterem sikere szempontjából az egyik legfontosabb szempont a megkülönböztethetőség. A jó elképzelés persze önmagától még nem biztos, hogy eladja a helyet, de ha kuriózumként beszélnek róla, az már fél siker! Ebből a gondolatból indultak ki a hejszakacsok.hu szerkesztői is, amikor néhány meghökkentő koncepciókat gyűjtöttek az interneten. Az ennek alapján írt cikket olvashatják olvasóink változatlan formában. De holnap a mi listánk következik!

Vannak, akik ragaszkodnak egy-egy jól megszokott étteremhez, és a világ minden kincséért sem hajlandók újabbakkal kísérletezni. Másoknak viszont nem elég a szokásos vendéglők hangulata, unalmasnak találják a fehér abrosz és a csokornyakkendős pincérek nyújtotta formalitást, ők valami igazán új, izgalmas környezetre és kiszolgálásra vágynak. A következő listában azokkal a legújabb éttermi trendekkel ismerkedhetünk meg, melyekben valóban új, sokszor meghökkentő ötletekkel próbálják becsalogatni a vendégeket.

Underground éttermek

Akik a fő fogás mellett szellemi táplálékra is vágynak, ne is keresgéljenek tovább, azonnal célozzák meg a legközelebbi „underground” éttermet. Az underground (föld alatti) elnevezés nem az étterem tengerszint alatti pozíciójára, netán illegális mivoltára utal, hanem a kulturális beállítottságát hivatott jelezni. Ezeket az éttermeket általában könyvtárakban vagy művészeti galériákban alakítják ki, vagyis itt a séf tehetsége és a kiszolgálás színvonala mellett a kulturális atmoszféra és a művészeti alkotások nyújtotta hangulat is döntő fontosságú. Bár az underground éttermek igen hamar népszerűvé váltak, egyelőre inkább csak nagyvárosokban találkozhatunk velük, a kultúra éhségéről híres San Francisco-ban például hihetetlenül divatosak.

Vaksötét vacsorák

Állítólag, ha valamely érzékszervi képességünk csorbát szenved, az a többi érzékszerv finomodásával jár, ha például elveszítjük a látásunkat, akkor többek közt az ízlelésünk is erősödik. Ez a megfigyelés szolgált a vaksötét éttermek alapötletéül. Az ilyen típusú éttermekben olyan sötét szobákban szolgálják fel az ételeket, ahol a vendégek még az orrukig sem látnak. A kiszolgáló személyzet általában vak, lévén hogy csak ők képesek biztonsággal közlekedni a sötét szobákban. Ezekben a méregdrága éttermekben állítólag csúcsgasztronómiai élményekben lehet részünk, bár a mai konyhatechnológiai eljárások mellett (pl. molekuláris konyha) a vastag pénztárca mellett a vendég részéről vak bizalom is szükségeltetik, tekintve, hogy tulajdonképpen fogalma sem lesz arról, valójában mi is kerülhetett a tányérjára. Ha ezek után mégis szeretnénk kipróbálni a „sötétség ízeit”, az amerikai Opaque étteremhálózatában bármikor megtehetjük.

Kórház étterme

Aki azt gondolta volna, hogy a sötét éttermeket már nem lehet túlszárnyalni, az jobb, ha megismeri az új bolondériát, a kórház éttermeket. Bármilyen hihetetlen, a világon több kórház étterem is működik, többnyire Ázsiában, például Taipei városában a D.S. Music Restaurant. Az ide betérők valószínűleg nem ismerik a kórházi kosztot, vagy eddig kizárólag magánklinikákon feküdtek, bár az is erősen gyanítható, hogy bizonyos vendégeknél némi perverzió motiválja az új éttermi hóbortot. Ezekben a merőben szokatlan koncepciójú éttermekben a plafonról belógatott infúziós csöveken keresztül szürcsölgethetjük kedvenc italainkat, na és természetesen szexi egyenruhába öltöztetett nővérkék szervírozzák az éhes „paciensek” rendeléseit.

Fizess, amennyit akarsz

A garasoskodók nagy örömére, az eféle éttermeknek se szeri se száma a földön, bár bizonyos régiókban történő üzemeltetésük, a tulajdonos hazardírozó természetére vagy zavart elmeállapotára utalhat. Itt ugyanis az kedves vendég maga dönti el, mennyit hajlandó fizetni az elfogyasztott ételért, így ha rossz helyen nyitunk ilyen éttermet, az valószínűleg egyet jelent a biztos anyagi csőddel. Azért ellenpéldák is akadnak, a washingtoni Terra Bite étterem például szépen prosperál a fizess amennyit akarsz rendszerrel.

Börtönkoszt

A börtön tematikájú éttermek már nem számítanak újdonságnak. Az orosz származású, amerikai jégkorongozó Jevgenyij Malkin is úgy döntött, nem marad ki ebből a hullámból és 2006-ban Pittsburgh-ben megnyitotta éttermét, mely minden apró részletében a börtönök belső környezetét illusztrálja. Bár egy kissé elgondolkodtató, miért vágynak egyesek ilyen környezetre, némi magyarázattal szolgálhat, hogy a kiszolgáló személyzet kivétel nélkül csinos „börtönőr” lányokból áll, így már érhető, hogy a betérő férfi vendégeknek nagyon is jól esik a börtönkoszt. A „visszaeső” nehézfiúknak a jóval keményebb pisai Volterra Prison étterme javasolható, mert itt egy valódi börtönben ebédelhetünk, így természetesen át kell esnünk a biztonsági ellenőrzésen és bájos pincérnők helyett az elítéltek szolgálják fel az ételeket.

Ételárverések

A spanyolországi Tinterro étteremnek nem sok párja akad a világban, ez ugyanis egyike azon kevés étteremnek, ahol a vendégek egymás ellen licitálhatnak az ételekre. Az előre elkészített ételsor fogásaira licitálni kell, és ha valaki nem elég gyors és nem elég hangos, az elől könnyen elhalásszák a finomabb falatokat, és az illetőnek a megmaradt fogásokkal kell beérnie.

Vacsora a fellegekben

Hát elégé meredek, de vannak, akik nemcsak a föld felett járnak, de vacsorázni is ott szeretnek. A nem épp földhözragadt vendégeket egy daru segítségével emelik a magasba egy hatalmas, kosárszerű szerkezetben, mely akár 20 fős társaság befogadására is alkalmas. Aki azonban a város felett lebegve kíván vacsorapartit rendezni, ne csodálkozzon, ha tériszonyban szenvedő vendégei esetleg visszautasítják a meghívást.

Jeges hangulatban

A jéghotelekről már bizonyára mindenki hallott, így hát a jég éttermek létezése senkit nem fog túlzottan meglepni. Ezekben az éttermekben a berendezési tárgyak közül, amit csak lehet jégből faragnak ki, így a szék és az asztalok is jégből készülnek, és természetesen jégszobrokkal fokozzák a tér jeges esztétikáját. Arról nem szól a fáma, hogy a reumásoknak és fázósaknak semmiképp sem ajánlható jéghideg éttermekben flambírozott fogásokat vagy kizárólag fagyasztott ételeket kaphatunk-e, ám jégkirálynőkkel és hótündérekkel randevúzó urak számára elképzelhetetlen ennél alkalmasabb találkahely. Bár azt gondolhatnánk, hogy jég éttermeket főként a skandináv országokban és síparadicsomok környékén találunk, az ilyen típusú éttermek egyik gyöngyszeme, a Chillout a világ egyik legforróbb országában, Dubaiban üzemel.

Kapcsolódó cikkeink