Megfizethető árban a kajszibarack, van is rá kereslet

Szerző: STA Dátum: 2025. 06. 30. 09:10

Egész Európában nagyon kevés lesz a kajszitermés, ami igaz Magyarországra is. Létezik azonban egy kivételes hely, amely szerencsésnek mondható a mikroklimatikus adottságok miatt, ez pedig a Balaton déli partja, ahol a víz szintje feletti magasság és a Balaton kedvező hőmérsékleti viszonyainak köszönhetően a kajszi túlélte a fagyokat. Az április eleji hajnali mínuszokat a Balaton 8 fokos hőmérséklete ellensúlyozta és ennek köszönhetően van mit a fáról leszedni.

(Fotó: Pixabay)

A Boglár Kertész Kft-hez tartozó ültetvények gyakorlatilag fagyok nélkül megúszták a nehézségeket, amit az egész déli parton nem mondhat el magáról mindenki. Gara Miklós, a kft. ügyvezetője azzal kezdi a beszélgetést, hogy a Balaton szintje felett termelők vannak jó helyzetben, az alatt pedig jelentősebb terméskiesés történt, Általában a környezetükben lévő 100-200 hektár kajszibarackosnak a termését dolgozzák föl és részben friss fogyasztásra, részben pedig különböző ipari célokra válogatják szét és adják el. -Fajtánként is beszélhetünk gyenge, vagy éppen közepes termésről, mivel a biológiájuktól függően alakulhat a termésmennyiség. A korai fajták például virágzásban még akár a mínusz 4-5 fokot is elbírják, míg a terméskezdeményben már a mínusz fél fok is sok számukra. Tehát ilyen körülmények között az eddig szüretelt korai érésű fajták inkább közepes termést adtak, míg a közép érésűek azok valamivel jobbak és bízunk benne, hogy a július első napjaiban elkezdődő későbbi érésű fajták már egy normális termést fognak adni. Tegyük hozzá, hogy idén a közepes termés is egy átlagosnak számít, tehát a többi termelő társunkhoz képest mi jobb helyzetben vagyunk.

A kajszira mindig van kereslet

Az elmúlt évtizedekhez hasonlóan a kajszi továbbra is az eladható gyümölcsök közé tartozik akár külföldön, akár a belföldi piacokon és legyen szó ipari-, vagy friss fogyasztásról. A népi hagyományoknak is része maradt a kajszibarack, mert sokan szeretik a nyaruk egy részét lekvárfőzéssel eltölteni, a férfiak pedig a pálinka alapanyagként tekintenek rá. Azoknak is fontos ez a gyümölcs, akik nem szeretik a pálinkát, de lelkesen készítik és minden évben már tavasszal azzal hívják fel a Boglár Kertész Kft-t, hogy ugye lesz kajszibarack… Gara Miklós szerint a lekvárkészítés alatt nem a konzervipari felhasználást, hanem a lakosságit kell érteni.

Ebben az évben mindenki arra kívácsi elsősorban, hogy milyenek lesznek az árak?

A szakember azt mondja, hogy van kereslet a kajszira és a visszajelzések alapján sokkal rosszabbra számítottak a vásárlók az árak tekintetében. Hozzátette: „amikor 2023-ban Európában nagy terméskiesés volt, akkor azt még szerencsésen megúsztuk és a mostani árak a két évvel ezelőttihez képest valamivel alacsonyabbak is. Európában idén is terméskiesés van és a szokásosnál magasabbak az export árak és a kereslet is mintha élénkebb lenne. Ebből gyakorlatilag az látszik, hogy a uniós kajszi árak a meghatározók a belföldi piacon, ami egy természetes dolog”.

A belföldi termelők dolgát nehezíti az átcsomagolt termékek miatti megtévesztő gyakorlat is

Amíg a hazai barackunkat ellátjuk címkével és úgy értékesítjük külföldön, addig például a spanyol barackot itthon átcsomagolják és magyar barackként hozzák forgalomba. Ennek hatására előbb-utóbb leszoknak a vevők arról, hogy barackot vegyenek, mert ennek se íze, se bűze. Holott a magyar barackok azért különlegesek, mert az éjszakai lehűlések és a nappali melegek közötti hőmérséklet különbség hatására a savak és a cukrok kellemesebb harmóniában vannak egymással és nem égnek el annyira a savak – ez teszi ízletesebbé magyar a barackokat.

Növényvédőszer.hu

Kapcsolódó cikkeink