Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze
A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz- és tápanyagbomba, amely számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A Syngenta dinnyeszakértője, Lacházi Pál segítségével bemutatjuk, miért érdemes ezt a csodálatos zöldséget beépíteni az étrendedbe.
Az olyan nemesített görögdinnyefajták, mint a Mirto és a Rubin különösen lédúsak és frissítő ízvilágukkal tűnnek ki, tökéletes választást jelentenek a nyári felfrissüléshez és hidratáláshoz. A görögdinnye 92%-os víztartalmának köszönhetően kiválóan hozzájárul a folyadékpótláshoz, miközben alig tartalmaz kalóriát. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon, illetve diétás étrend esetén.
A dinnyenemesítők ajánlása
A magyar görögdinnyék nemcsak finomak, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek. A C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminok, kálium, magnézium, likopin és citrullin mind hozzájárulnak az egészséges életmódhoz – a nemesítők pedig arra törekednek, hogy ezek az értékes anyagok minél nagyobb arányban legyenek jelen a gyümölcsben. A modern fajták nemesítése során kiemelt szempont volt az egészségügyi előnyök megőrzése és fokozása, mondja Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.
A tökéletes görögdinnye kiválasztásához nem kell más, csak egy kis odafigyelés. Lacházi Pál szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokat érdemes keresni. Ha igazán zamatos, édes és lédús élményre vágysz, akkor keresd a Syngenta által nemesített Mirto és Rubin fajtákat a zöldségeseknél – ezek a legjobb választások, ha minőségi magyar dinnyét szeretnél.
Válaszd a hazait!
A dinnye júliustól szeptemberig tartó szezonja alatt érdemes hazai terméket választani. A magyar termelők a legjobb vetőmagokat, szakmai támogatást és technológiai újdonságokat alkalmaznak. Ennek eredményeként a magyar dinnyefajták – különösen a Mirto és a Rubin – zamatosak, kiváló minőségűek és megbízhatóak.
A magszegény görögdinnyék egyre népszerűbbek a fogyasztók között, hiszen finom, roppanó és kevés magot tartalmazó húsuk rendkívül ízletes. Ebben a szegmensben a Jamaica fajtát ajánljuk, hiszen kiegyensúlyozott ízvilága a legjobb választás.
A görögdinnye könnyedén beilleszthető az étrendbe, fogyasztható önmagában, smoothie-ban, salátában vagy desszertként is, Szinte minden formában megállja a helyét – legyen szó grillezésről, hűsítő sorbetről vagy egy frissítő gyümölcssalátáról.
A Syngenta hosszú évek óta élen jár a görögdinnye nemesítésében és a magyar termelők támogatásában. Olyan modern, ízletes és ellenálló fajtákat kínál – mint a Mirto, Rubin és a Jamaica –, amelyek a hazai termesztés gerincét alkotják. Ezek a fajták nem csupán kiváló ízélményt nyújtanak, hanem a termelők számára is megbízható, bőtermő megoldást jelentenek.
Kapcsolódó cikkeink
Elkezdődött a magyar dinnye árusítása az Auchanban
Bár az idei nyár az átlagosnál hűvösebben indult, és a…
Tovább olvasom >Idén is kizárólag magyar görögdinnye a PENNY-ben
Július 7-től ismét kizárólag magyar termelőktől származó, friss szabadföldi görögdinnye…
Tovább olvasom >Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új festmények a Mizo Art Coffee csomagolásain
A Mizo Coffee Selection idén nyáron ismét újraértelmezi a kávézás…
Tovább olvasom >Leköszön posztjáról Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke
A Shell Hungary zRt. bejelenti, hogy Istenesné Solti Andrea, a…
Tovább olvasom >Bolti eszközök és berendezések, 1. rész: Kevesebb kibocsátás, több kontroll
A kiskereskedelmi terek átalakulása ma már nem csupán esztétikai vagy…
Tovább olvasom >