Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze
A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz- és tápanyagbomba, amely számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A Syngenta dinnyeszakértője, Lacházi Pál segítségével bemutatjuk, miért érdemes ezt a csodálatos zöldséget beépíteni az étrendedbe.
Az olyan nemesített görögdinnyefajták, mint a Mirto és a Rubin különösen lédúsak és frissítő ízvilágukkal tűnnek ki, tökéletes választást jelentenek a nyári felfrissüléshez és hidratáláshoz. A görögdinnye 92%-os víztartalmának köszönhetően kiválóan hozzájárul a folyadékpótláshoz, miközben alig tartalmaz kalóriát. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon, illetve diétás étrend esetén.
A dinnyenemesítők ajánlása
A magyar görögdinnyék nemcsak finomak, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek. A C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminok, kálium, magnézium, likopin és citrullin mind hozzájárulnak az egészséges életmódhoz – a nemesítők pedig arra törekednek, hogy ezek az értékes anyagok minél nagyobb arányban legyenek jelen a gyümölcsben. A modern fajták nemesítése során kiemelt szempont volt az egészségügyi előnyök megőrzése és fokozása, mondja Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.
A tökéletes görögdinnye kiválasztásához nem kell más, csak egy kis odafigyelés. Lacházi Pál szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokat érdemes keresni. Ha igazán zamatos, édes és lédús élményre vágysz, akkor keresd a Syngenta által nemesített Mirto és Rubin fajtákat a zöldségeseknél – ezek a legjobb választások, ha minőségi magyar dinnyét szeretnél.
Válaszd a hazait!
A dinnye júliustól szeptemberig tartó szezonja alatt érdemes hazai terméket választani. A magyar termelők a legjobb vetőmagokat, szakmai támogatást és technológiai újdonságokat alkalmaznak. Ennek eredményeként a magyar dinnyefajták – különösen a Mirto és a Rubin – zamatosak, kiváló minőségűek és megbízhatóak.
A magszegény görögdinnyék egyre népszerűbbek a fogyasztók között, hiszen finom, roppanó és kevés magot tartalmazó húsuk rendkívül ízletes. Ebben a szegmensben a Jamaica fajtát ajánljuk, hiszen kiegyensúlyozott ízvilága a legjobb választás.
A görögdinnye könnyedén beilleszthető az étrendbe, fogyasztható önmagában, smoothie-ban, salátában vagy desszertként is, Szinte minden formában megállja a helyét – legyen szó grillezésről, hűsítő sorbetről vagy egy frissítő gyümölcssalátáról.
A Syngenta hosszú évek óta élen jár a görögdinnye nemesítésében és a magyar termelők támogatásában. Olyan modern, ízletes és ellenálló fajtákat kínál – mint a Mirto, Rubin és a Jamaica –, amelyek a hazai termesztés gerincét alkotják. Ezek a fajták nem csupán kiváló ízélményt nyújtanak, hanem a termelők számára is megbízható, bőtermő megoldást jelentenek.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar csemegekukorica továbbra is Európa élvonalában
A magyar csemegekukorica-szektor továbbra is Európa éllovasa 2025-ben, megelőzve Franciaországot.…
Tovább olvasom >Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >AM-államtitkár: a kertészeti pályázatok segítik a magyar dinnyetermesztés fennmaradását
A magyar dinnyetermesztés fennmaradását segítik a vidékfejlesztési keretből finanszírozott kertészeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: júniusban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 3,0, az előző havit 0,5 százalékkal haladta meg
2025. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >NGM: bővülő pályán a kiskereskedelmi forgalom
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2025 júniusában a kiskereskedelmi…
Tovább olvasom >Még mindig visszafogottabbak a magyar vásárlók
Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 3 százalékkal nőtt éves összevetésben.…
Tovább olvasom >