Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 17. 09:54

A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz- és tápanyagbomba, amely számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A Syngenta dinnyeszakértője, Lacházi Pál segítségével bemutatjuk, miért érdemes ezt a csodálatos zöldséget beépíteni az étrendedbe.

Az olyan nemesített görögdinnyefajták, mint a Mirto és a Rubin különösen lédúsak és frissítő ízvilágukkal tűnnek ki, tökéletes választást jelentenek a nyári felfrissüléshez és hidratáláshoz. A görögdinnye 92%-os víztartalmának köszönhetően kiválóan hozzájárul a folyadékpótláshoz, miközben alig tartalmaz kalóriát. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon, illetve diétás étrend esetén.

A dinnyenemesítők ajánlása

A magyar görögdinnyék nemcsak finomak, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek. A C-vitamin, A-vitamin, B-vitaminok, kálium, magnézium, likopin és citrullin mind hozzájárulnak az egészséges életmódhoz – a nemesítők pedig arra törekednek, hogy ezek az értékes anyagok minél nagyobb arányban legyenek jelen a gyümölcsben. A modern fajták nemesítése során kiemelt szempont volt az egészségügyi előnyök megőrzése és fokozása, mondja Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.

A tökéletes görögdinnye kiválasztásához nem kell más, csak egy kis odafigyelés. Lacházi Pál szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokat érdemes keresni. Ha igazán zamatos, édes és lédús élményre vágysz, akkor keresd a Syngenta által nemesített Mirto és Rubin fajtákat a zöldségeseknél – ezek a legjobb választások, ha minőségi magyar dinnyét szeretnél.

Válaszd a hazait!

A dinnye júliustól szeptemberig tartó szezonja alatt érdemes hazai terméket választani. A magyar termelők a legjobb vetőmagokat, szakmai támogatást és technológiai újdonságokat alkalmaznak. Ennek eredményeként a magyar dinnyefajták – különösen a Mirto és a Rubin – zamatosak, kiváló minőségűek és megbízhatóak.

A magszegény görögdinnyék egyre népszerűbbek a fogyasztók között, hiszen finom, roppanó és kevés magot tartalmazó húsuk rendkívül ízletes. Ebben a szegmensben a Jamaica fajtát ajánljuk, hiszen kiegyensúlyozott ízvilága a legjobb választás.

A görögdinnye könnyedén beilleszthető az étrendbe, fogyasztható önmagában, smoothie-ban, salátában vagy desszertként is, Szinte minden formában megállja a helyét – legyen szó grillezésről, hűsítő sorbetről vagy egy frissítő gyümölcssalátáról.

A Syngenta hosszú évek óta élen jár a görögdinnye nemesítésében és a magyar termelők támogatásában. Olyan modern, ízletes és ellenálló fajtákat kínál – mint a Mirto, Rubin és a Jamaica –, amelyek a hazai termesztés gerincét alkotják. Ezek a fajták nem csupán kiváló ízélményt nyújtanak, hanem a termelők számára is megbízható, bőtermő megoldást jelentenek.

Kapcsolódó cikkeink