Megépült a harmadik biogázfejlesztő fermentor a kaposvári cukorgyárban
Megépült a harmadik biogázfejlesztő fermentor a kaposvári cukorgyárban; ezzel és a már meglévő két fermentorral együtt a feldolgozáshoz szükséges energiaigényének 80 százalékát tudja biztosítani Magyarország egyetlen működő cukorgyára.
Hájos László, a Magyar Cukor (MC) Zrt. vezérigazgató-helyettese a csütörtöki projektzáró sajtótájékoztatón elmondta: a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő Biogáz Fejlesztő Kft. tavaly márciusban kezdte meg a harmadik fermentor építését a még fel nem dolgozott alapanyagból kinyerhető biogáz előállítására. A csaknem 1,1 milliárd forintos fejlesztés felét – 540 millió forintot – európai uniós pályázati forrás biztosította. A 16 ezer köbméter térfogatú vasbeton szerkezetű fermentor tartályban megtermelhető biogáz mennyisége elegendő lenne egy 20 ezer lakosú magyar város éves távhőellátására.
A szakember tájékoztatása szerint a most elkészült fermentorban nem csak a cukorrépa-feldolgozási kampányidőszakban fejlesztenek biogázt répaszeletekből, az év további részében egyéb növényi alapanyagokból is előállítanak biogázt.
Az így termelt gázmennyiség a kampányidőszakban csaknem teljes mértékben kiváltja a cukorgyár tulajdonában lévő erőmű alternatív tüzelésű kazánjainak földgázfelhasználását, ezzel mintegy kétmilliárd forinttal csökkentve a feldolgozás energiaköltségét. A kampányidőszakon kívül megtermelt biogázt az MC Zrt. melaszszárító-állomása és központi fűtési rendszere, valamint a kaposvári városi fürdő használja fel. Utóbbi évi 60 millió forint megtakarítást jelent Kaposvár önkormányzatának.
Hájos László emlékeztetett arra, hogy az MC Zrt. kaposvári cukorgyárának szakemberei öt évvel ezelőtt indították el a világon egyedülálló vállalkozást. Az átalakuló állattartási szokások és az egyre drágább energiaárak arra ösztönözték a gyár mérnökeit, hogy megpróbálkozzanak a kampányidőszak alatt felgyülemlett préselt répaszeletek újrahasznosításával, melynek célja, hogy a cukorgyártást középtávon – 3-6 éven belül – külső energiaforrások bevonása nélkül, a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre építve energetikailag önellátóvá tegyék. Ezzel egyrészt kiküszöbölik a gyártásra és árakra jelentős hatást gyakorló földgázárváltozás negatív hatását, másrészt teljes egészében hazai erőforrásokra építve, lényegében nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá alakul át a cukorgyártás.
A kaposvári gyárban a két első, egyenként 13 ezer köbméteres fermentor 2007-ben készült el, tavaly pedig egy utófermentort is építettek. Ezek a rendelkezésre álló cukoripari melléktermékek mintegy felét tudták feldolgozni, és ezzel hozzávetőleg a gyár földgáz-felhasználásának felét váltották ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Tíz millió forintnyi tetőcserepet ajánlott fel a törökbálinti Tábitha Hospice Ház építéséhez a Wienerberger
Tizenharmadik alkalommal indult el a „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő aktivitás,…
Tovább olvasom >Zárás után extra vásárlási lehetőséggel várja törzsvásárlóit az Auchan
December 14-én záróra után különleges vásárlási lehetőséget biztosít Bizalomkártyás törzsvásárlóinak…
Tovább olvasom >