Megduplázta nyereségét a rétimajori Aranyponty Zrt.
A rétimajori Aranyponty Zrt. a 2010. évi 860 millió forint után egymilliárd forintnál nagyobb árbevételt ért el tavaly, s megduplázta, 100 millió forintra növelte nyereségét – mondta el a társaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.
Lévai Ferenc tájékoztatása szerint ezt multifunkcionális gazdálkodással, hazai- és külpiacainak bővítésével érte el a társaság. A hazai halértékesítés növelése mellett ugyanis mintegy 70-80 millió forint értékben biohalat szállított Németországba, Ausztriába, illetve kisebb mennyiségben Szlovákiába.
A multifunkcionális gazdálkodást – 1300 hektáron tógazdálkodást, továbbá turisztikai, gasztronómiai tevékenységet – folytató cég bevételeinek jelentős részét fejlesztésre, innovációra költi.
Fejlesztésre három év alatt félmilliárd forintot költött, illetve fordít a jövő év végéig. Egyebek között befejezte a telelő- és tároló tavak rekonstrukcióját, s nettó 51 millió forintért – 60 százalékos európai uniós pályázati támogatással – a tómunkálatokat segítő, s bérmunkában is hasznosítható mocsárjáró gépet vásárolt.
A cég az idén 200 millió forintot költ tórekonstrukcióra: az egyik halastó gát-, illetve lecsapoló rendszerét korszerűsíti, s új szállítóeszközöket vásárol.
A tervek szerint tavasszal halfeldolgozót és halárusító boltot is nyitnak. A feldolgozóból a székesfehérvári, illetve környékbeli éttermeket látják majd el friss szeletelt, filézett hallal. A hagyományos halak mellett jövőre már újdonságként, az amerikai kontinensről származó lapátorrú tokkal is megjelennek a piacon a rétimajori halászok.
A társaság a „több lábán állás” jegyében, a halászati üzletág mellett folyamatosan fejleszti turisztikai, horgászturisztikai és gasztronómiai tevékenységét is. Idegenforgalma egy év alatt 12 százalékkal nőtt, s vendégeinek 63 százaléka visszatérő turista, akik 70 összkomfortos motelszobában, illetve a tavaly megnyitott, fürdőszobás gyerektáborban pihenhetnek.
Éttermének ellátására saját szürkemarha gulyát tartanak, szőlőt és biogazdálkodással zöldségeskertet művelnek a társaság szakemberei. A termés egy részét saját maguk dolgozzák fel. Az idén kihasználva a térség kedvező termőhelyi adottságait, bővítik a zöldséges kertet, továbbá fél hektárra fűszerpaprikát telepítenek.
A biogazdálkodással és feldolgozással négy új munkahelyet teremtett a társaság a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű térségben, s újabb munkalehetőséget jelent majd a tavasszal megnyíló halfeldolgozó és halárusító bolt is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >Lidl Magyarország idén is zárva tart szenteste: az ünnep békéjét támogatja az áruházlánc
A Lidl Magyarország tavaly elindított hagyományát követve idén sem nyitja…
Tovább olvasom >