Megbukott a higiéniai vizsgálaton New York egyik legdrágább étterme
Leszerepelt a februári higiéniai vizsgálaton New York egyik legdrágább étterme: a manhattani Time Warner Központban működő Per Se a legalacsonyabb fokozatnak számító C-minősítést kapta a közegészségügyi ellenőröktől.
A három Michelin-csillaggal büszkélkedő étterem, amelynek állandó menüjében 620 dolláros (140 ezer forint) kétszemélyes ebéd is szerepel, ez idáig csak A-minősítést kapott. A február 19-én kiérkező közegészségügyi ellenőrök megállapítása szerint azonban az étterem 42 pontban sértette meg a higiéniai előírásokat, többek között azzal, hogy sem a meleg, sem a hideg ételeket nem tartották megfelelő hőmérsékleten és hiány volt a kézmosókból az ételelőkészítő részlegen.
A Per Se illetékesei egyelőre nem reagáltak a minősítéssel kapcsolatos megkeresésekre. Az étterem lehetőséget kap az ügy tisztázására egy meghallgatás keretében. Addig is azonban jeleznie kell, hogy higiéniai minősítése függőben van. A város közegészségügyi hivatalának adatai szerint az éttermet korábban több mint 40 alkalommal bírságolták meg különböző okokból.
A tíz éve fennálló manhattani étterem a kaliforniai Yountville-ben működő French Laundry New York-i testvére. A Per Se egyike New York azon hét éttermének, amelyek három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és a The New York Times a város legjobb éttermének nevezte 2011-ben.
A New York-i közegészségügyi hivatal 2011-ben kezdett betűket használni az éttermek higiéniai minősítéséhez, és a városban működő éttermek nagyjából 87 százaléka rendelkezik a legmagasabb fokozatnak számító A-minősítéssel – adta hírül a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.
New York város előző polgármestere, Michael Bloomberg, 2013 végén az összes olyan étterem – szám szerint 4500 – bojkottjára szólított fel, amely B, C, vagy függőben lévő minősítéssel rendelkezik, hogy ezzel sarkallja javulásra, vagy épp a roló lehúzására az érintett vendéglőket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >