Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
A globális élelmiszerpiac az utóbbi hónapokban csekély változásokat mutatott, de az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője, Fórián Zoltán szerint ez nem jelent megnyugvást. Az FAO élelmiszerár-indexe áprilisban 0,3 százalékos emelkedést mutatott, amely második hónapja tartó trendet képvisel, így az index 119,1 pontra nőtt. Ez az emelkedés a cukor és a tejtermékek árcsökkenésével ellentétesen hatott a hús, a növényi olajok és a gabonafélék árindexének kis mértékű növekedésére.
A gabonafélék piacán a búza exportárak stabilizálódása figyelhető meg, köszönhetően az erős nemzetközi versenynek és az aggodalmaknak, amelyek a kedvezőtlen terméskörülmények miatt az exportőr nagyhatalmak között feszültek. A kukorica árak azonban emelkedtek, főleg az ukrajnai logisztikai problémák és a brazil termelés visszaesése miatt.
Növényi olajok terén a napraforgó- és repceolaj árai tovább emelkedtek, részben az erős globális kereslet és az Európában tapasztalt kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Ezzel szemben a tejtermékek árai áprilisban csökkentek, ami megtörte a hosszú ideig tartó emelkedési trendet. A sovány tejpor ára esett a legtöbbet, elsősorban az azonnali szállítások iránti alacsony kereslet miatt.
A húsár-index azonban folytatja emelkedését, harmadik hónapja tartó trenddel, amelyben különösen a baromfihús nemzetközi árai nőttek jelentősen. Ezt a madárinfluenza-járványok okozta termelési kihívások és a Közel-Kelet folyamatos importigénye támasztja alá. A szarvasmarhahús világpiaci ára is emelkedett, míg a sertéshús ára a nyugat-európai kereslet gyengülése miatt csökkent.
Magyarországon az élelmiszerárak növekedése továbbra is fennáll, de az előző évek jelentős drágulása után az Erste elemzői szerint a növekedés mértéke visszafogottabb, egyszámjegyű szintre térhet vissza. A mezőgazdasági termelői árak 2-4 százalékkal, az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal, míg a kiskereskedelmi árak átlagosan 3-4 százalékkal növekedhetnek az előző évhez képest.
Ezek a tendenciák rávilágítanak a globális élelmiszerpiac összetettségére és arra, hogy a stabilizálódás még messze nem jelenti a problémák megoldását. A jövőbeni ármozgások megértése kulcsfontosságú lehet a fogyasztók, termelők és szabályozók számára egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott,…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >