Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
A globális élelmiszerpiac az utóbbi hónapokban csekély változásokat mutatott, de az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője, Fórián Zoltán szerint ez nem jelent megnyugvást. Az FAO élelmiszerár-indexe áprilisban 0,3 százalékos emelkedést mutatott, amely második hónapja tartó trendet képvisel, így az index 119,1 pontra nőtt. Ez az emelkedés a cukor és a tejtermékek árcsökkenésével ellentétesen hatott a hús, a növényi olajok és a gabonafélék árindexének kis mértékű növekedésére.
A gabonafélék piacán a búza exportárak stabilizálódása figyelhető meg, köszönhetően az erős nemzetközi versenynek és az aggodalmaknak, amelyek a kedvezőtlen terméskörülmények miatt az exportőr nagyhatalmak között feszültek. A kukorica árak azonban emelkedtek, főleg az ukrajnai logisztikai problémák és a brazil termelés visszaesése miatt.
Növényi olajok terén a napraforgó- és repceolaj árai tovább emelkedtek, részben az erős globális kereslet és az Európában tapasztalt kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Ezzel szemben a tejtermékek árai áprilisban csökkentek, ami megtörte a hosszú ideig tartó emelkedési trendet. A sovány tejpor ára esett a legtöbbet, elsősorban az azonnali szállítások iránti alacsony kereslet miatt.
A húsár-index azonban folytatja emelkedését, harmadik hónapja tartó trenddel, amelyben különösen a baromfihús nemzetközi árai nőttek jelentősen. Ezt a madárinfluenza-járványok okozta termelési kihívások és a Közel-Kelet folyamatos importigénye támasztja alá. A szarvasmarhahús világpiaci ára is emelkedett, míg a sertéshús ára a nyugat-európai kereslet gyengülése miatt csökkent.
Magyarországon az élelmiszerárak növekedése továbbra is fennáll, de az előző évek jelentős drágulása után az Erste elemzői szerint a növekedés mértéke visszafogottabb, egyszámjegyű szintre térhet vissza. A mezőgazdasági termelői árak 2-4 százalékkal, az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal, míg a kiskereskedelmi árak átlagosan 3-4 százalékkal növekedhetnek az előző évhez képest.
Ezek a tendenciák rávilágítanak a globális élelmiszerpiac összetettségére és arra, hogy a stabilizálódás még messze nem jelenti a problémák megoldását. A jövőbeni ármozgások megértése kulcsfontosságú lehet a fogyasztók, termelők és szabályozók számára egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: rekordszintű lehet a világ idei gabonatermése
Rekordszintű, 2,854 milliárd tonna lehet a világ gabonatermése az idén…
Tovább olvasom >A FAO élelmiszerár indexe stabil maradt júniusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint…
Tovább olvasom >Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat
Elbúcsúztatták Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója
A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással…
Tovább olvasom >