Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban
Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).
A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal – a VM által kidolgozott – elfogadott törvény hívta életre – emlékeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságíróknak a minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt.
Hozzátette: a magyar érdekek szempontjából az értékőrzés, az értékek védelme és gyarapítása kiemelten fontos. A hungarikum törvény pedig magában foglalja a magyarság csúcsteljesítményeit, azokat az értékeket, amelyeket tizenegy évszázada az ország határain belül és kívül felhalmozott.
A Hungarikum Bizottság fogja össze azt a tevékenységet, amelynek eredményeként felállíthatóvá vált a Magyar Értéktár, és teljessé válhat a Hungarikumok Jegyzéke – közölte Fazekas Sándor.
Jelenleg is vannak olyan hungarikumok, amelyek a nemzetközi jogi védelemnek köszönhetően lajstromba foglalhatóak. Példaként említette a táncház-mozgalmat, a Budai Várat, a Tokaji Borvidéket, a Hortobágyot, a csabai kolbászt, a gönci barackpálinkát, illetve a szőregi rózsatövet. Hozzáfűzte: a hungarikumok sorát gyarapíthatják szellemi alkotások is, például élelmiszer-feldolgozási megoldások. Ilyen a pozsonyi kifli, amely a közelmúltban kapott eredetvédelmet, és ennek köszönhetően hungarikumnak minősül – tette hozzá.
Az MTI kérdésére a miniszter közölte: a Hungarikum Bizottság működéséhez szükséges feltételeket a VM biztosítja, erre a célra 500 millió forint áll rendelkezésre.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >