Meg se kottyan a sörnek egy atomcsapás
A közelmúltban előkerült egy hidegháború idejéből származó tanulmány, amit az amerikai hadsereg készített. Az iratokat Alex Wellerstein, a Restricted Data munkatársa fedezte fel. A dokumentum tanúsága szerint az amerikai kutatókat az a kérdés foglalkoztatta, hogy miként befolyásolja a sör állagát és ízét egy nukleáris támadás.
Bagatell dolognak tűnik az atomháború árnyékában látszólag értelmetlen kísérleteket végezni, de a hidegháború idején a nukleáris fenyegetés réme mindennapos, kézzelfogható valóság volt. Az elvégzett kísérletek arra utalnak, hogy a szembenálló felek minden eshetőségre felkészültek; tisztában voltak vele, hogy az atomháború mindent örökre megváltoztatna, így minden eshetőségre, többek között az ihatatlan vagy mérgező sörrel és élelemmel is számolniuk kellett.
A tanulmányból kiderül, hogy az 1955-ös, a nevadai sivatagban elvégzett Operation Teapot hadművelet során tizennégy nukleáris fegyvert teszteltek, és azt is vizsgálták, hogy a csomagolt élelmiszer, többek között a sör hogy reagál a radioaktív sugárzásra. Az élelmiszert, a sört és az üdítőket a sivatagban felépített, Patyomkin-falvakhoz tartozó házakban helyezték el. A kutatók a konzerveket és az üvegeket két, különböző hatóerejű bombával is tesztelték; az egyik húsz, a másik harminc kilotonnás volt.
A konzervek végül sokkal ellenállóbbnak bizonyultak a robbanásokkal szemben, de összességében az üvegek is meglepően jól teljesítettek. A legközelebbi élelmiszerek alig háromszáz méterre voltak a robbanás epicentrumától, a legtávolabbiak pedig körülbelül három kilométerre. A sugárzás elhanyagolható hatást gyakorolt az ételekre, a kutatók szerint vészhelyzetben fogyaszthatók lennének – Wellerstein szerint ez azt jelenti, hogy rövid távon nem okoznának komoly egészségkárosodást. A sugárzást kapott élelmiszerek élettani hatásait laborvizsgálattal ellenőrizték, de az ízüket már egy névtelen önkéntes vizsgálta; szerinte a nukleáris csapást túlélő sörnek kissé furcsa íze van, de szerencsére közel sem ihatatlan. (Index)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >