Még nagy a homály az ESG terén
A hazai vállalatok jelentős része nincs tisztában azzal, milyen környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontoknak kell megfelelniük, és komoly kihívásokkal szembesülnek a jogszabályok közötti eligazodásban és az erőforrások hiányában – derül ki az EY legfrissebb nemzetközi kutatásából.
A 53 országban, köztük Magyarországon végzett felmérés szerint a magyar válaszadók 51%-a nem ismeri az ESG-vel kapcsolatos jogszabályokat, ami rosszabb eredmény, mint a kelet-európai (40%) és globális (35%) átlag. A kutatásban részt vevő magyar vállalatok csupán egyharmada rendelkezik némi rálátással a fenntarthatósági kérdésekre, ugyanakkor a válaszadók kétharmada úgy véli, hogy szervezetük megfelel az ESG-szabályozásoknak.
A kutatás rávilágított arra is, hogy a magyar vállalatok többsége nem döntötte el egyértelműen, ki felel az ESG-vel kapcsolatos jogszabályok teljesítéséért. Ez különösen problémás annak fényében, hogy a 2025-ben hatályba lépő CSRD és ESG törvények már 2024-es eredmények jelentéstételére kötelezik az érintett cégeket. Ennek ellenére a vállalatok kevéssé fektetnek hangsúlyt a jelentéstételi folyamatok kialakítására, ami az ESG stratégiai prioritásának hiányát jelzi.
A kutatás résztvevői egyetértenek abban, hogy az ESG-szempontok jogszabályi megfelelésének biztosítása, az erőforráshiány és az adatok pontossága jelentik a legnagyobb kihívásokat. //
Kapcsolódó cikkeink
Az Auchantól érkezett a Green Cloud kereskedelmi igazgatója
Új kereskedelmi igazgatót nevezett ki a fenntartható vállalati energiamegoldások piacán…
Tovább olvasom >Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >Élesen eltér a felsővezetők és a felhasználók véleménye a mesterséges intelligencia megbízhatóságáról – nemzetközi felmérés
Élesen eltér a felsővezetők és a felhasználók véleménye a mesterséges…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ugrásszerűen nő az alternatívfehérje-szabadalmak száma
A Good Food Institute a maga nemében első és egyedülálló…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Közös növényi újdonságokat dob piacra a PepsiCo és a NotCo Chilében
A PepsiCo és a chilei NotCo együttműködésének eredményeként két új,…
Tovább olvasom >