Még mindig az élelmiszerek vezetnek
2008. júliusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2007. júliushoz viszonyítva pedig 6,7 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első hét hónapban, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A KSH beszámolója szerint egy hónap alatt – 2008. júniushoz viszonyítva – az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal csökkent az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,4 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,7 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Növekedett a rizs, a hántolmányok (3,4 százalék), az étolaj (2,2 százalék) és a sertéshús (1,4 százalék) ára. Ezzel szemben árcsökkenés következett be a cukor (1,6 százalék) és a tojás (1,2 százalék) esetében.
12 hónap alatt, 2007. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen drágult az étolaj 85,5, a liszt 45,7, a száraztészta 24,2, a tej 22,8, a sajt 20,5, a tojás 20,2, a sertéshús 18,9 és a kenyér 18,3 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Nyugták új korszaka: már elérhető az e-pénztárgép, 2026-tól kötelező lesz
2026. szeptember 1-jétől minden magyar vállalkozónak kötelező lesz nyugtát adni…
Tovább olvasom >