Még megmenekülhet az idei turisztikai szezon
A turisztikai szakemberek szerint az idei szezont meg lehet menteni, hisz megnyithatnak a vidéki strandok, szállodák és vendéglátóegységek. A vízparti büfék tulajdonosai készülnek a rendkívüli egészségbiztonsági szabályozás, a szigorú higiéniai előírások betartására és betartatására és számítanak az emberek, a vendégek együttműködésére, de a fővárosi strand-vendéglátósok is felkészülten várják a remélt közeljövőbeli nyitást.
Május közepéig beindul az előszezon a Balatonnál. Sorra nyitnak a kempingek, szállodák, a vendéglátóegységek és a szabadtéri strandok. A korona-járvány visszatartja a veszélyeztetett kategóriába tartozó idősebb korosztályt, ezáltal kevesebb vendéggel számolnak a balatoni turisztikai szakemberek.
Idén óvatosabban utaznak majd a magyarok, pihenésüket magyarországi úti célokra tervezik, ami ugyan a hazai turizmust beindíthatja, de a tömeg a járvány terjedését is kiválthatja.
A fogyasztói bizalom vírushelyzet előtti visszatéréséhez idő kell, a virológiai szakemberek biztonsági ajánlásainak betartásával egészségügyileg és gazdaságilag egyaránt túlélhető lehet a szezon.
A balatoni büfések attól tartanak, hogy a korlátozás feloldását sokan a veszélyhelyzet elmúltával azonosíthatják és tömegesen indulnak meg a koronavírussal legfertőzöttebb területről, Budapestről vidéki úti célok felé, ami beláthatatlan következményekhez vezethet.
Boór Ádám, balatonkenesei Balcsi Büfé egyik üzemeltetője úgy fogalmazott: a szezonnyitás minden évben felér egy új vállalkozás beindításával.
– Több mint 20 éve működtetjük a vendéglátóegységünket, de a téli leállás után ahhoz, hogy megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtsunk, legalább egy hónapos felkészülésre van szükség. A mostani helyzet azonban emellett újabb követelményeket is állít elénk. Több hónapja próbálunk beszerezni mobil fertőtlenítő állomást, a bankkártyás fizetésre alkalmas terminált idén használunk először – mondta a Magyar Nemzetnek Boór Ádám, aki a balatonkenesei szabadstrandon lángossütőt üzemeltet.
Hozzátette: munkaerőt talán most könnyebb lesz találni, mert sokan elvesztették az állásukat. Nyugtalanságra adhat viszont okot szerinte a koronavírus terjedésének a beláthatatlansága, bármikor elrendelhet a kormány újabb korlátozásokat.
A munkavállalóknak bevétel nélkül fizetést se tudnak adni, egy lehetséges szezon közbeni leállás jelentős károkat okozhat a vállalkozásokban. Az idei szezon gondolkodásra és váratlan anomáliákra való felkészülésre kényszeríti a büféseket, a korábban jól működő rendszerüket felül kell vizsgálni.
– Az asztalokat is máshogy kell elhelyezni, fokozottabban kell figyelni a saját és a vendégeink higiéniájára. Egy balatoni strandon eddig nem volt jellemző, hogy az emberek étkezés előtt kezet mossanak, most ezen változtatni szükséges, mindenképpen megpróbálunk elhelyezni a szokottnál is több kézfertőtlenítőt a vendéglátóegységben, és visszaszorítjuk a készpénzes, illetve papírpénzes fizetést – sorolta rendkívüli intézkedéseit Boór Ádám.
A vállalkozó saját maga áll a pultban, személyesen ismeri a büfé törzsvendégkörét is. Azt mondja, ez a nyár teljesen más hangulatban fog eltelni. – Visszahúzódóbbak lesznek az emberek, a nyaralóikból ritkábban fognak lejönni a partra. Inkább a szállodák és a kempingek telnek majd meg vendégekkel, a szabadstrandra többnyire a saját házzal rendelkező vendégek járnak le, a legtöbbjük idén nem tervez külföldi nyaralást, ezért nem is adja ki a nyaralóját.
Az apartman tulajdonosok leginkább saját kertjükben grilleznek, ritkábban ugranak le egy lángosra, hekkre, azzal szemben, aki éves szabadságát tölti a Balatonnál. A bevételek csökkenésére is számíthatunk ezáltal – magyarázta a helyi sajátosságokat Boór Ádám. A büfések az árak színvonalának alakulását se tudják megjósolni, egyelőre a beszállítói piac számításai is változhatnak, továbbá extra költségeket vonz maga után a hirtelen megdrágult fertőtlenítőszerek nagyobb mennyiségben való használata.
– Eddig is az előírásoknak megfelelően ügyeltünk a higiéniára, tisztán tartottunk a büfé belsőrészét és az asztalokat, idáig is rengeteget mostam kezet, ahogyan minden nálunk dolgozó kolléga is. A koronavírus miatt csak még kiélezettebben kell figyelni a részletekre, még sűrűbben fertőtleníteni és a vendégek higiéniás kötelezettségeire is fel kell hívni a figyelmet – tette hozzá a Balcsi Büfé egyik tulajdonosa.
A fővárosban és Pest megyében egyelőre bizonytalan a fürdők megnyitásának időpontja, ám arra számítani kell, hogy a gyógyászati egységekkel rendelkező strandok forgalmát jelentősen visszaszorítja a 65 év felettiekre vonatkozó korlátozás. A budapesti fürdők büfései bevételalapú elszámolásban állnak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel, könnyebbség számukra, hogy a helyiségbérleti díj mértéke a kitermelt haszontól függ. A Paskál strandon üzemeltet strandbüfét Popovics István. A vállalkozó egyelőre bizonytalannak látja az idei forgalmat, attól tart, hogy az emberek a járvány miatt kevésbé mernek majd közösségbe menni, az unokákkal érkező nagyszülők pedig biztosan hiányozni fognak a fürdőkből.
– Kötelezettséggel járó szerződésünk van, ha a strand megnyitja kapuit, forgalomtól függetlenül üzemelnünk kell. Munkaerőt alkalmi rendszerben foglalkoztatunk, csak azokon a napokon dolgoznak, amikor szükség van rájuk, többnyire diákokról és másodállást vállaló személyekről van szó. Számításaink szerint tíz főt biztonsággal képesek leszünk kifizetni egy alacsony forgalom mellett is – mondta a Magyar Nemzetnek a vendéglátós. Hozzátette: valószínűleg jelentős árbevételtől esik el a cég, de most még úgy számol, hogy komolyabban nem terheli meg a vállalkozást a rendkívüli helyzet.
– Egyfős cégről beszélünk, nyárra azonban ötven főig duzzad fel a létszám. Amíg nem nyitunk meg, addig ehhez a tevékenységhez nem társulnak költségek. Nem tartok attól, hogy nem találunk munkaerőt, néhány kulcspozícióra kell felvenni megfelelő szakképesítéssel rendelkező embert, a többiek kisegítő munkát végeznek. Annyi hátránya viszont lehet a késői szezonkezdetnek, hogy az eddig jól bevált munkavállaló esetleg nem tudja kivárni a júliust és elmegy máshova dolgozni – magyarázta Popovics. A strandbüfés hozzátette: áremelkedésre valószínűleg számítani kell, ám ez a korábbi években is így volt. Az elmúlt időszakban jelentős reálbérnövekedés volt az országban, az emberek fizetőképes keresettel rendelkeznek, ami felnyomta a szolgáltatások árait is, emellett a saját alkalmazottaiknak is magasabb bért kell kínálni. (mno.hu, Nagy Orsolya)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >További cikkeink
Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >