Magazin: Még egy bőr a kávéról
Az egészségtrendekhez is illeszkedik az „új” konyhai alapanyag, a kávé szárított gyümölcshúsából készült liszt. Fehérjetartalma kétszer, rosttartalma ötször nagyobb a teljes kiőrlésű liszténél, rengeteg vasat és káliumot tartalmaz. Van benne némi koffein, de jóval kevesebb, mint a főzött kávéban, ennek ellenére jellegzetes ízéből alig érződik ki a kávéé.
Bármilyen sok kávét fogyaszt is a világ, a mellékterméknek tekinthető kávéliszt az éhezés felszámolásában még Afrikában sem sokat segíthet, azonban a jellemzően a fejlődő országokban történő kávétermelés hozadékaként széles rétegeknek teremt munkalehetőséget. Gyártása néhány helyen már megindult, a hírek szerint egy éven belül várják szélesebb elterjedését.
De vissza az ízekhez: a coffeeflour.com egy jó nevű séfet, James Beardet kérte fel a kávélisztben rejlő gasztronómiai lehetőségek kutatására. Beard szerint a termékből, ha kizárólag ezt használják sütéskor, remek, ám zavaróan intenzív ízű ételek készülnek. Nagyon ajánlja viszont sütéskor 25 százalékban a búzaliszt helyettesítésére, főzni való tészták gyúrásakor pedig 10-20 százalékos használatra, mert remekül kihozza az ételben lévő más alapanyagok ízeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >