Magazin: Még egy bőr a kávéról
Az egészségtrendekhez is illeszkedik az „új” konyhai alapanyag, a kávé szárított gyümölcshúsából készült liszt. Fehérjetartalma kétszer, rosttartalma ötször nagyobb a teljes kiőrlésű liszténél, rengeteg vasat és káliumot tartalmaz. Van benne némi koffein, de jóval kevesebb, mint a főzött kávéban, ennek ellenére jellegzetes ízéből alig érződik ki a kávéé.
Bármilyen sok kávét fogyaszt is a világ, a mellékterméknek tekinthető kávéliszt az éhezés felszámolásában még Afrikában sem sokat segíthet, azonban a jellemzően a fejlődő országokban történő kávétermelés hozadékaként széles rétegeknek teremt munkalehetőséget. Gyártása néhány helyen már megindult, a hírek szerint egy éven belül várják szélesebb elterjedését.
De vissza az ízekhez: a coffeeflour.com egy jó nevű séfet, James Beardet kérte fel a kávélisztben rejlő gasztronómiai lehetőségek kutatására. Beard szerint a termékből, ha kizárólag ezt használják sütéskor, remek, ám zavaróan intenzív ízű ételek készülnek. Nagyon ajánlja viszont sütéskor 25 százalékban a búzaliszt helyettesítésére, főzni való tészták gyúrásakor pedig 10-20 százalékos használatra, mert remekül kihozza az ételben lévő más alapanyagok ízeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB oldalán találtuk, és persze…
Tovább olvasom >