Medveburger: Brassó új kulináris különlegessége
Románia új kulináris szenzációval rukkolt elő: Brassóban, a Cinka-hegynél található Sub Tampa étterem bemutatta a medveburgert, amely valóban medvehúst tartalmaz. Az exkluzív fogásért 200 román lejt, azaz nagyjából 16 ezer forintot kell fizetni. Bár az ára borsos, a különlegesség iránti érdeklődés kiemelkedő, és már a nemzeti védjegy megszerzésének lehetőségét is felvetették.
A medveburger valódi különlegesség Európában, hiszen a medvehús felhasználását szigorú szabályok övezik. Az étterem közlése szerint csak a trófeavadászat vagy kényszerűség miatt kilőtt medvék húsát használják fel. Tavaly mindössze öt medve maradványait lehetett ilyen célra felhasználni, amelyek közül négy az étterem birtokába került. Ez azt jelenti, hogy a fogás nemcsak ritka, hanem korlátozott ideig lesz elérhető, mivel a készlet néhány hónapon belül kimerülhet.
A medvehús különleges textúrája és intenzív íze emeli ki a többi húsfajta közül. A 450 grammos burger nemcsak ízében, hanem méretében is lenyűgöző, és gyakran egy pohár sörrel együtt fogyasztják. Az étterem tulajdonosai szerint a medveburger máris a Sub Tampa menüjének „sztárja”, amelyet a kulináris kifinomultság szimbólumának tartanak.
A medveburger sikere gyorsan bejárta a román sajtót. A beszámolók szerint a fogást ritka és kihagyhatatlan élményként jellemzik. Az étterem vezetői fontolgatják, hogy a medveburgert nemzeti étellé nyilváníttatják, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem támogatják a medvék kifejezetten emiatt történő kilövését. A fogás fenntarthatóságának alapját továbbra is a már elejtett állatok húsa biztosítja.
Az Economx beszámolója szerint nem Románia az egyetlen ország, ahol a medvehús kuriózumnak számít. Japán Akita prefektúrájában például vadászok által elejtett vadmedvék húsát árusították automatákban, és a kezdeményezés meglepően sikeres lett. Ennek hátterében az áll, hogy a régióban gyakran okoznak problémát a medvék, így a vadászat részben a populáció szabályozására szolgál.
A brassói medveburger egyedi gasztronómiai élményt kínál, amely egyszerre mutatja be a helyi hagyományokat és a különleges alapanyagok iránti érdeklődést. Bár a fogás csak korlátozott ideig elérhető, már most hatalmas népszerűségnek örvend, és akár Románia nemzeti védjegyévé is válhat. Az exkluzivitása, íze és ritkasága miatt biztosan emlékezetes élményt nyújt mindazoknak, akik megkóstolják.
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >