Medveburger: Brassó új kulináris különlegessége
Románia új kulináris szenzációval rukkolt elő: Brassóban, a Cinka-hegynél található Sub Tampa étterem bemutatta a medveburgert, amely valóban medvehúst tartalmaz. Az exkluzív fogásért 200 román lejt, azaz nagyjából 16 ezer forintot kell fizetni. Bár az ára borsos, a különlegesség iránti érdeklődés kiemelkedő, és már a nemzeti védjegy megszerzésének lehetőségét is felvetették.
A medveburger valódi különlegesség Európában, hiszen a medvehús felhasználását szigorú szabályok övezik. Az étterem közlése szerint csak a trófeavadászat vagy kényszerűség miatt kilőtt medvék húsát használják fel. Tavaly mindössze öt medve maradványait lehetett ilyen célra felhasználni, amelyek közül négy az étterem birtokába került. Ez azt jelenti, hogy a fogás nemcsak ritka, hanem korlátozott ideig lesz elérhető, mivel a készlet néhány hónapon belül kimerülhet.
A medvehús különleges textúrája és intenzív íze emeli ki a többi húsfajta közül. A 450 grammos burger nemcsak ízében, hanem méretében is lenyűgöző, és gyakran egy pohár sörrel együtt fogyasztják. Az étterem tulajdonosai szerint a medveburger máris a Sub Tampa menüjének „sztárja”, amelyet a kulináris kifinomultság szimbólumának tartanak.
A medveburger sikere gyorsan bejárta a román sajtót. A beszámolók szerint a fogást ritka és kihagyhatatlan élményként jellemzik. Az étterem vezetői fontolgatják, hogy a medveburgert nemzeti étellé nyilváníttatják, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem támogatják a medvék kifejezetten emiatt történő kilövését. A fogás fenntarthatóságának alapját továbbra is a már elejtett állatok húsa biztosítja.
Az Economx beszámolója szerint nem Románia az egyetlen ország, ahol a medvehús kuriózumnak számít. Japán Akita prefektúrájában például vadászok által elejtett vadmedvék húsát árusították automatákban, és a kezdeményezés meglepően sikeres lett. Ennek hátterében az áll, hogy a régióban gyakran okoznak problémát a medvék, így a vadászat részben a populáció szabályozására szolgál.
A brassói medveburger egyedi gasztronómiai élményt kínál, amely egyszerre mutatja be a helyi hagyományokat és a különleges alapanyagok iránti érdeklődést. Bár a fogás csak korlátozott ideig elérhető, már most hatalmas népszerűségnek örvend, és akár Románia nemzeti védjegyévé is válhat. Az exkluzivitása, íze és ritkasága miatt biztosan emlékezetes élményt nyújt mindazoknak, akik megkóstolják.
Kapcsolódó cikkeink
Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >