MDOSZ: Óvintézkedések élelmiszerbiztonság terén a kánikulában
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kiemelten figyelmeztet a nyári hőségben jelentkező élelmiszerbiztonsági kockázatokra. A kánikula extrém hőmérséklete elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását, így növeli az élelmiszerek romlásának esélyét, különösen a magas víz- és fehérjetartalmú termékek, mint a tojás, tejtermékek, halak és nyers húsok esetében.

Vigyázzunk a nyers hússal
A vásárlástól kezdve az otthoni tárolásig több lépésben is fontos az óvatosság. A hűtést igénylő termékeket mindig az utolsók között helyezzük a kosárba, és használjunk hűtőtáskát a biztonságos szállítás érdekében. Otthon a termékeket azonnal tegyük hűtőbe, és ügyeljünk a hűtő megfelelő működésére is, hogy a légkeringetés folyamatos legyen. A már kiolvadt fagyasztott termékeket semmiképpen ne fagyasszuk le újra.
A konyhai higiéniára is kiemelt figyelmet kell fordítani. A kézmosás, valamint a gyümölcsök és zöldségek alapos mosása elengedhetetlen, különösen a sérülékenyebb fajták, mint a málna vagy a szeder esetében. A konyhai eszközök tisztasága is kritikus, beleértve a grillezéshez vagy piknikhez használtakat is.
A hőkezelés fontos szerepet játszik az élelmiszerbiztonságban, ezért az ételeket jól át kell sütni vagy forralni. A maradékokat is alaposan melegítsük fel újrafogyasztás előtt, és soha ne hagyjuk őket hosszan kihűlni a konyhapulton; helyettük inkább hideg vízfürdőbe tegyük őket.
A nyári szabadtéri programokon különösen oda kell figyelni az ételek megfelelő hűtésére. A hűtőtáska és a jégakkus tárolóedények használata itt is ajánlott, különösen lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húst tartalmazó ételek esetében.
Végül, bízzunk az érzékszerveinkben: ha az élelmiszer színe, szaga vagy íze eltér a megszokottól, azonnal szabaduljunk meg tőle, hogy elkerüljük az élelmiszer által okozott megbetegedéseket. Gondoskodjunk a házi kedvencek biztonságáról is, nekik se adjunk romlott ételt.
Ezek az óvintézkedések segíthetnek abban, hogy a nyári hónapokat egészségesen és biztonságosan vészeljük át.
Kapcsolódó cikkeink
Túlsúly, alultápláltság, tanulságok: Lezárult a GYERE® Online Program hatásvizsgálata
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) sikeresen zárta hároméves GYERE®…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >