MDOSZ: Óvintézkedések élelmiszerbiztonság terén a kánikulában
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kiemelten figyelmeztet a nyári hőségben jelentkező élelmiszerbiztonsági kockázatokra. A kánikula extrém hőmérséklete elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását, így növeli az élelmiszerek romlásának esélyét, különösen a magas víz- és fehérjetartalmú termékek, mint a tojás, tejtermékek, halak és nyers húsok esetében.

Vigyázzunk a nyers hússal
A vásárlástól kezdve az otthoni tárolásig több lépésben is fontos az óvatosság. A hűtést igénylő termékeket mindig az utolsók között helyezzük a kosárba, és használjunk hűtőtáskát a biztonságos szállítás érdekében. Otthon a termékeket azonnal tegyük hűtőbe, és ügyeljünk a hűtő megfelelő működésére is, hogy a légkeringetés folyamatos legyen. A már kiolvadt fagyasztott termékeket semmiképpen ne fagyasszuk le újra.
A konyhai higiéniára is kiemelt figyelmet kell fordítani. A kézmosás, valamint a gyümölcsök és zöldségek alapos mosása elengedhetetlen, különösen a sérülékenyebb fajták, mint a málna vagy a szeder esetében. A konyhai eszközök tisztasága is kritikus, beleértve a grillezéshez vagy piknikhez használtakat is.
A hőkezelés fontos szerepet játszik az élelmiszerbiztonságban, ezért az ételeket jól át kell sütni vagy forralni. A maradékokat is alaposan melegítsük fel újrafogyasztás előtt, és soha ne hagyjuk őket hosszan kihűlni a konyhapulton; helyettük inkább hideg vízfürdőbe tegyük őket.
A nyári szabadtéri programokon különösen oda kell figyelni az ételek megfelelő hűtésére. A hűtőtáska és a jégakkus tárolóedények használata itt is ajánlott, különösen lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húst tartalmazó ételek esetében.
Végül, bízzunk az érzékszerveinkben: ha az élelmiszer színe, szaga vagy íze eltér a megszokottól, azonnal szabaduljunk meg tőle, hogy elkerüljük az élelmiszer által okozott megbetegedéseket. Gondoskodjunk a házi kedvencek biztonságáról is, nekik se adjunk romlott ételt.
Ezek az óvintézkedések segíthetnek abban, hogy a nyári hónapokat egészségesen és biztonságosan vészeljük át.
Kapcsolódó cikkeink
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
Amikor Brüsszel az ukrán csatlakozást erőlteti, akkor minden uniós termelő…
Tovább olvasom >NKFH-NAV: közös akció az élelmiszerbiztonság erősítése és az élelmiszerhamisítási elleni küzdelem jegyében
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >Puffadás ellen tudományosan: mit tud a FODMAP-étrend?
A puffadás gyakori, kellemetlen tünet, amely a lakosság jelentős részét…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Drágább Barbie, soványabb Heinz – Trump vámjai átrajzolják a globális fogyasztói piacot
Donald Trump vámpolitikájának hatása egyre több iparágat érint: játékgyártók, autóipari…
Tovább olvasom >Csaknem 20 százalékkal olcsóbb élelmiszerek? A kormány elégedett az árréscsökkentés eredmnyeivel
„Egyre több terméket lehet olcsóbban megvásárolni az árréscsökkentésnek köszönhetően, az…
Tovább olvasom >