Mázsaszámra halásszák ki a pontyot a Hortobágyon
Megkezdődött a lehalászási szezon a Hortobágyon; ebből az alkalomból másodszor rendez lehalászási ünnepet a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. – közölte Lupsán Róbert vezérigazgató a kétnapos programsorozat szombati megnyitóján.
Tájékoztatása szerint az elepi tóegység egyik tavából eddig 230 mázsa halat, főként pontyot emeltek ki, a halak átlagsúlya 2,6 kilogramm.
A kétnapos lehalászási ünnepen naponta 150-150 mázsa halat fognak ki és osztályoznak az érdeklődők előtt.
A november végéig tartó lehalászás során összesen 10 ezer mázsa pontyot és 3 ezer mázsa busát emelnek ki a partra, ami az összes lehalászott mennyiség 90 százaléka. A többi 10 százalék különféle ragadozó: harcsa, kárász és keszeg – tette hozzá a vezérigazgató.
A lehalászási ünnep fő célja közelebb vinni a halat a fogyasztókhoz és megkedveltetni a különféle halételeket – közölte Lupsán Róbert.
A látogatók a bemutatókon megismerhetik a halászat során használt eszközöket és a Hortobágy vizes élőhelyeit. A két nap alatt kézművesutca, élőhalvásár, bor- és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok és horgászverseny nyújt kikapcsolódást a családok számára.
Vasárnap országos halételfőző-versenyt rendeznek, a halastó melletti színpadon pedig fellép a Magna Cum Laude, a Hooligans, a Chrome Rt, Bihari Gellért, a Törköly Zenekar, a Hortobágy-Délibáb Népdalkör, a Garagulya Gólyalábasok, a Csiribiri együttes és a Feeling Fantasy táncosai. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >