Második borversenyt rendezte a Budapest Airport közel 300 magyar borral
Május 9-én került megrendezésre a Budapest Airport második borversenye, amely az egyik vezető kezdeményezés a magyar borászat népszerűsítése és olyan borok kiválasztása céljából, amelyek a következő évben képviselik a repülőteret. Az eseményre az 1. Terminál adott otthont, ahol 87 pincészet 288 bora mérette meg magát a BUD Wine címért, és idén új kategória is debütált a versenyen.
A borverseny a repülőtér-üzemeltető által tavaly tavasszal elindított hagyomány része, amelynek célja, hogy megtalálja azokat az italokat, amelyek méltón képviselik Magyarország kapuját. A rendezvény során a résztvevők borszakértők segítségével vak kóstoláson választották ki a prémium, gasztronómiai és – az idei újításként bevezetett – természethű borokat, amelyek magas minőséget képviselnek a régió legjobb repülőtere számára.
Az italokat öt kategóriában értékelték: prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor, gasztro fehérbor és természethű bor. A verseny győztesei a következők lettek:
- Prémium fehérbor kategóriában: Veszprémi Érseki Pincészet – Mandorla Rajnai rizling 2022
- Prémium vörösbor kategóriában: Sauska – Cuvée 7
- Gasztro fehérbor kategóriában: Tűzkő Birtok – Gewürztraminer 2023
- Gasztro vörösbor kategóriában: Koch Borászat – Kadarka 2022
- Természethű bor kategóriában: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Hárslevelű 2023
Az est fővédnöke Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke volt, aki Magyarország egyik legismertebb borszakértőjeként ismert. A kezdeményezés nemcsak a magyar borok minőségét emeli ki, hanem támogatást nyújt a helyi pincészetek számára is, elősegítve profiljuk emelését nemzeti és nemzetközi szinten. A verseny sikeressége mutatja a repülőtér elkötelezettségét Magyarország gazdag kulturális és borászati örökségének népszerűsítése felé.
Kapcsolódó cikkeink
Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >