Márton-napi vígasság a Sóstói Múzeumfaluban
Liba szépségverseny, bájgúnárok viadala, lúdhúsból készült ételek lakomája és a hagyományoknak megfelelően, az új bor kóstolgatása is szerepel az idei Márton-napi vígasság programjában a Sóstói Múzeumfaluban.
Kisgyörgy Tamás, az intézmény közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: november 9-én, szombaton tartják a Márton-napi vígasságot, 10 és 15 óra között látják vendégül a rendezvényre érkezőket.
A trakta már a belépésnél kezdődik, libazsíros és vöröshagymás Márton-falattal, libatepertővel és új borral kínálják majd a kapuban az érkezőket. Az előételnek szánt különlegességek elfogyasztása után pedig egész nap lehet kóstolni az ínyencségeket, például libabecsinált-levest, sült libacombot krumplival és savanyúsággal, illetve sült tökkel, desszertként pedig Márton prószáját. Innivaló forralt bor lesz, vagy gyógytea, ki mit választ az emésztése segítésére.
Kisgyörgy Tamás kiemelte: kedvére torkoskodhat majd mindenki, hogy elűzhesse a jövő évi nélkülözést, hiszen a mondás szerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
A Sóstói Múzeumfalu Marton-napi rendezvényére a névnapjukat tartó Mártonok természetesen térítésmentesen mehetnek majd be. Nem kell belépődíjat fizetniük a libaszépségversenyre érkező gazdáknak sem, akik különböző fajtájú és tollazatú lúdjaikat nevezik be a nem mindennapi viadalra.
Vetélkedő persze nem csak a szárnyasoknak lesz, hanem a bájgúnároknak és a buta libáknak is. Mások Márton-napi lámpást, vagy lúdtollat készíthetnek, s az utóbbival az írást is kipróbálhatják.
A liba-lakomán résztvevők szórakoztatásáról a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanulóinak Kisfigurás Táncegyüttese gondoskodik, Márton-napi legényes című műsorával. A Burattino Bábszínház a Régen volt, mese volt című darabbal szórakoztatja a legkisebbeket, akik Hajdú Ágota mesekuckóját is felkereshetik. A MiaManó Színház pedig a Ludas Matyi kalandjai című darabot mutatja be.
Lesz továbbá kádárbemutató, a hordókészítő mester a régi munkafolyamatokat ismerteti meg az érdeklődőkkel, a dongakészítéstől, az összehúzáson, az abroncsoláson át, a fenekelésig. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >