Márton-napi vígasság a Sóstói Múzeumfaluban
Liba szépségverseny, bájgúnárok viadala, lúdhúsból készült ételek lakomája és a hagyományoknak megfelelően, az új bor kóstolgatása is szerepel az idei Márton-napi vígasság programjában a Sóstói Múzeumfaluban.
Kisgyörgy Tamás, az intézmény közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: november 9-én, szombaton tartják a Márton-napi vígasságot, 10 és 15 óra között látják vendégül a rendezvényre érkezőket.
A trakta már a belépésnél kezdődik, libazsíros és vöröshagymás Márton-falattal, libatepertővel és új borral kínálják majd a kapuban az érkezőket. Az előételnek szánt különlegességek elfogyasztása után pedig egész nap lehet kóstolni az ínyencségeket, például libabecsinált-levest, sült libacombot krumplival és savanyúsággal, illetve sült tökkel, desszertként pedig Márton prószáját. Innivaló forralt bor lesz, vagy gyógytea, ki mit választ az emésztése segítésére.
Kisgyörgy Tamás kiemelte: kedvére torkoskodhat majd mindenki, hogy elűzhesse a jövő évi nélkülözést, hiszen a mondás szerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
A Sóstói Múzeumfalu Marton-napi rendezvényére a névnapjukat tartó Mártonok természetesen térítésmentesen mehetnek majd be. Nem kell belépődíjat fizetniük a libaszépségversenyre érkező gazdáknak sem, akik különböző fajtájú és tollazatú lúdjaikat nevezik be a nem mindennapi viadalra.
Vetélkedő persze nem csak a szárnyasoknak lesz, hanem a bájgúnároknak és a buta libáknak is. Mások Márton-napi lámpást, vagy lúdtollat készíthetnek, s az utóbbival az írást is kipróbálhatják.
A liba-lakomán résztvevők szórakoztatásáról a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanulóinak Kisfigurás Táncegyüttese gondoskodik, Márton-napi legényes című műsorával. A Burattino Bábszínház a Régen volt, mese volt című darabbal szórakoztatja a legkisebbeket, akik Hajdú Ágota mesekuckóját is felkereshetik. A MiaManó Színház pedig a Ludas Matyi kalandjai című darabot mutatja be.
Lesz továbbá kádárbemutató, a hordókészítő mester a régi munkafolyamatokat ismerteti meg az érdeklődőkkel, a dongakészítéstől, az összehúzáson, az abroncsoláson át, a fenekelésig. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >Új elnökséggel és megújult célokkal folytatja a munkát az MLSZKSZ
Tisztújító közgyűléssel és szakmai konferenciával zárta a 2024-es évet a…
Tovább olvasom >A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >