Márciusban 2 százalékon maradt az infláció Csehországban
Márciusban a februári 2 százalékon maradt az éves infláció Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.
Havi összevetésben az árak 0,1 százalékkal emelkedtek, elsősorban a sztrádamatricák és az üzemanyagok drágulása miatt. A sztrádamatricák ára március elején 53 százalékkal nőtt, az éves matrica például a korábbi 1500 korona helyett már 2300 koronába kerül.
Az iparcikkek 0,1 százalékkal, a szolgáltatások 5,4 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerárak és az üdítőitalok ára csökkent. Ezeknél az árcsökkenés mintegy 6 százalék – mutatott rá Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.
A húsárak 16,4 százalékkal, a tej ára pedig 26,6 százalékkal csökkent tavaly márciushoz viszonyítva. A tojás ára 28 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve.
Az éves áremelkedést márciusban is kiemelten a háztartási kiadások alakulása befolyásolta. A lakbérek 7 százalékkal, az áram 13 százalékkal, a melegvíz 3 százalékkal lett drágább. A gáz ára viszont 4,2 százalékkal alacsonyabb.
Emelkedtek a vendéglői étkezési árak, mégpedig 8,2 százalékkal, a szállásdíjak 9 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbinál.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >