Márciusban 15 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban, de az élelmiszerek és üdítők tovább drágultak
Márciusban 15 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban a februári 16,7 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Legutóbb tavaly áprilisban volt ilyen szinten a csehországi infláció.
A drágulás általános lassulása már második hónapja tart, s várhatóan folytatódni fog – jelentette ki Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatóján.
Márciusban leginkább az üzemanyagok ára esett vissza (19 százalékkal), és a földgáz árának emelkedése a februári 74,3 százalékról pedig 60 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek és üdítők viszont tovább drágultak, 23,5 százalékkal, bár ez lassúbb tempó, mint korábban. A rizs, a liszt és a disznóhús mintegy 33 százalékkal, a tej 45 százalékkal volt drágább, mint egy éve. A cukor ára megduplázódott.
Havi összehasonlításban a márciusi infláció 0,1 százalékkal volt.
A csehországi infláció mérséklődése megfelel az elemzők várakozásainak. Többségük 15-15,5 százalékos inflációt várt márciusra.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >