Márciusban 15 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban, de az élelmiszerek és üdítők tovább drágultak
Márciusban 15 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban a februári 16,7 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Legutóbb tavaly áprilisban volt ilyen szinten a csehországi infláció.
A drágulás általános lassulása már második hónapja tart, s várhatóan folytatódni fog – jelentette ki Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatóján.
Márciusban leginkább az üzemanyagok ára esett vissza (19 százalékkal), és a földgáz árának emelkedése a februári 74,3 százalékról pedig 60 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerek és üdítők viszont tovább drágultak, 23,5 százalékkal, bár ez lassúbb tempó, mint korábban. A rizs, a liszt és a disznóhús mintegy 33 százalékkal, a tej 45 százalékkal volt drágább, mint egy éve. A cukor ára megduplázódott.
Havi összehasonlításban a márciusi infláció 0,1 százalékkal volt.
A csehországi infláció mérséklődése megfelel az elemzők várakozásainak. Többségük 15-15,5 százalékos inflációt várt márciusra.
Kapcsolódó cikkeink
Rekordmagas élelmiszerárak Magyarországon: a diszkontláncok a helyzet nyertesei
Az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett az élelmiszerek ára Magyarországon, amely…
Tovább olvasom >Bővíti üdítőital-portfolióját a Kofola ČeskoSlovensko
A cseh Kofola ČeskoSlovensko új gyümölcslevekkel és jegesteákkal bővítette portfólióját.…
Tovább olvasom >Folytatódhat jövőre a hitelezés fellendülése?
Akár még a 2021-es rekordévet is túlszárnyalhatja idén a lakossági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >