Maradt az élelmiszer aktívum
A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek kivitele 2571 millió eurót, behozatala 1684 millió eurót tett ki 2016 első négy hónapjában. Az agrár-külkereskedelmi forgalom 887 millió euró aktívumot eredményezett.
A kivitel értéke némileg (–0,9 százalék) elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, a behozatalé 3,6 százalékkal emelkedett, így az egyenleg 8,4 százalékkal, 82 millió euróval csökkent. Az élő sertés külkereskedelmi forgalma 2016 első négy hónapjában 23 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Az élősertés-kivitel 8 ezer tonna (–8 százalék), a behozatal 18 ezer tonna (–18 százalék) volt, és a volumen csökkenése mellett az ár is mérséklődött. Sertéshúsból az egy évvel korábbinál 11 százalékkal kevesebbet, 41 ezer tonnát vittünk ki és 4 százalékkal többet, 43 ezer tonnát hoztunk be 2016 első négy hónapjában. Bár az import mennyisége meghaladta az exportét, a sertéshús külkereskedelme jelentős, 15 millió eurós aktívumot eredményezett, mert az exportban a nagyobb értékű termékek domináltak.
A baromfihús külkereskedelmének aktívuma elérte a 151 millió eurót, 15 százalékkal meghaladva a bázisidőszak szintjét, mivel a baromfihús exportvolumene 11 százalékkal, viszont importvolumene csak 4 százalékkal nőtt és az importátlagár is alacsonyabb volt, mint 2015 első négy hónapjában – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. A gabonaexport 2016. január–április hónapban az agrárexport értékének 17 százalékát adta, míg a bázisidőszakban a 22 százalékát.
A gabonafélék 1,7 millió tonnás exportvolumene 32 százalékkal, 432 millió eurós exportárbevétele 21 százalékkal kisebb volt, mint a bázisidőszakban. A kivitt mennyiség 58 százalékát a kukorica, 33 százalékát a búza, 8 százalékát az árpa adta. A kukoricaexport (1 millió tonna) csak 55 százaléka az egy évvel korábbinak, a búzaexport (84 ezer tonna) viszont 14 százalékkal bővült. A kukorica exportátlagára 34 százalékkal magasabb volt, mint a bázisidőszakban, ellenben a búza esetében 12 százalékkal csökkent az átlagár. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >A helyszíni mentesítés a végéhez ér, de a védekezés folytatódik
A ragadós száj- és körömfájás vírusa elleni küzdelem a fertőzött…
Tovább olvasom >További cikkeink
BCSDH: fokozni kell az erőfeszítéseket a klímavédelem terén
A BCSDH és a Deloitte legfrissebb klímavédelmi felmérése szerint a…
Tovább olvasom >Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >