Már nem veszteséges a Várda-Drink Csoport
Tavaly év végén nullára csökkentette az éves szinten több mint 300 millió forintot meghaladó veszteségét a szeszesital-gyártással és forgalmazással foglalkozó kisvárdai Várda-Drink Csoport – közölte a társaság vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.
Kishonti Alex elmondta: a szlovák tulajdonban álló, három társaságból álló cégcsoport tavaly év elején kezdte el a gazdálkodásának racionalizálására és a veszteségeinek minimalizálására irányuló átszervezési folyamatot. A Várda-Drink ennek keretében módosította árazási politikáját és meglévő szerződéseit, a kiadások ésszerűsítésén túl azonban dolgozóinak egy részétől is kénytelen volt megválni az addig nagyságrendileg 100 embert foglalkoztató társaság.
Egy nemzetközi kereskedelmi hálózattal aláírt megállapodás révén növekszik a termelés, mivel a kereskedelmi lánc 2013 elejétől a Kisvárdán gyártott termékekkel váltja ki az eddig külföldről importált termékeit – ismertette a vezérigazgató. A megállapodás emellett lehetővé tette a kisvárdai gyár fejlesztését is: tavaly termelékenységnövelő átalakítást hajtottak végre az egyik gépsoron, melynek így megtízszereződött a kapacitása. A beruházás révén közvetve 15 munkavállalóval növelte dolgozói létszámát az így több mint 70 embert foglalkoztató Várda-Drink.
Kishonti Alex a gazdálkodási adatokról szólva elmondta: az előzetes eredmények alapján az elmúlt időszakban felhalmozott, éves szinten mintegy 3-400 millió forintos veszteségét megszüntette a cégcsoport, amely várhatóan nulla körüli eredménnyel zárja a tavalyi évet.
A Várda-Drink a magyar szeszesital-piac egyik meghatározó szereplője, a cég jogelődjét 1922-ben alapították Szabolcsi Gazdák, Szeszfinomító Szövetkezet néven. A kisvárdai gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését.
A társaság ezt követően Várda-Drink Rt., néven működött tovább, ekkor mintegy 270 dolgozója volt. A később zártkörűen működő részvénytársasággá alakított céget 2007-ben vásárolta meg a jelenlegi szlovák tulajdonos.
A kisvárdai gyárban szeszesitalt gyártanak, a társaság a különböző díjnyertes pálinkáit pedig a vásárosnaményi főzdéjében állítja elő. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >