Már kapható a magyar sárgadinnye
Már kapható a magyar sárgadinnye az áruházakban és piacokon, néhány hét múlva pedig nagyobb mennyiségben a szabadföldi is elérhető lesz – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A kamara körképe szerint a legjelentősebb termőkörzet Bács-Kiskun megyében található, az időjárási anomáliák miatt pedig egyre többen térnek át a biztonságot jelentő fóliasátras termelésre.
Magyarországon a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján sárgadinnyét mintegy 525 hektáron termesztenek idén, a termőterület csaknem 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A szakemberek 2020-ra 16-18 ezer tonna körüli termésmennyiséggel számolnak, de ezt az időjárás még jelentősen befolyásolhatja. A hazai sárgadinnye-szezon várhatóan szeptember végéig eltart majd – közölte a NAK.
A sárgadinnye termőterületek nagyjából harmada van Bács-Kiskun megyében, további harmada pedig Békés és Csongrád-Csanád megyében. Jelentős területek vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a többi területen szórványosan, jellemzően a görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak sárgadinnyével.
A magyar sárgadinnye-termelés csaknem 95 százaléka a belföldi piacra kerül, a sárgadinnye exportja a gyümölcs sajátosságai miatt egyelőre csak nagyon kis mennyiségben indult meg.
Az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kilós gyümölcsöket keresik, ehhez igazodott már a termelés is.
A magyar dinnyeszezon idén is a sárgadinnyével indul, előzetes becslés szerint a görögdinnye július 10-e körül kerül a piacra. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben a banán: betegségek és klimatikus változások fenyegetik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét
A globális felmelegedés és az időjárási szélsőségek súlyosan érintik a…
Tovább olvasom >Adócsaló zöldség- és gyümölcskereskedőket fogtak el a pénzügyőrök
Görögországból importált zöldséget és gyümölcsöt a forgalmi adó megfizetése nélkül…
Tovább olvasom >Négyből három magyarnak csak a hibátlan gyümölcs ízlik
Még mindig vannak olyanok, akik lelkiismeret-furdalás nélkül dobnak ki ételt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >