Már a kormányzat is rábólintott
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia benyújtotta pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or 2016 évi európai döntőjének budapesti rendezésére. A helyszín a Hungexpo, az alkalom a Budapesti Vásárközpontban 2016 tavaszán megrendezésre kerülő SIRHA Budapest, Élelmiszeripari, Cukrász, Sütőipari és Vendéglátó-ipari szakkiállítás. Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az utóbbi években a Hungexpo adott helyet a nagyszerű eredményhez vezető hazai selejtezőnek, a Vásárközpont infrastruktúrája és szolgáltatásainak színvonala biztos hátteret jelent egy világverseny sikeres lebonyolításához.
A szakmai környezetet a 2016 évi SIRHA kiállítás adja majd, amelynek értékes programjai között – sikeres pályázat esetén – a Bocuse d’Or Europe Selection lehet a legrangosabb kísérő esemény. Ehhez azonban a magyar pályázatnak olyan versenytársakat kell legyőznie, mint London, Bécs vagy Lodz. A pályázat eredményét a jövő év májusában esedékes stockholmi európai döntőn fogják bejelenteni.
A pályázat mögött felsorakozott a szakma elit szervezetei; a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, az Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint a kormányzat turisztikáért és vendéglátóiparért felelős vezetői, Budapest főpolgármestere, és maga a miniszterelnök is támogatásáról biztosította a pályázókat. A Bocuse d’Or Szervező Bizottságához eljuttatott levelében a hangsúlyozza: „Magyarország miniszterelnökeként, elkötelezett híve vagyok annak, hogy országimázst kell építeni a gasztronómiára. A gasztronómia méltó és jó befektetés egész Magyarország számára, önmagában is jelentős értéket állít elő, de az idegenforgalom kapcsolódó szolgáltatásai révén további szektorok gyarapodásához is hozzájárul.”
Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint elmondható, hogy soha ilyen egyetértés és összefogás a magyar gasztronómiai képviselői között nem volt, mint ma (sic). Ezzel a közös akarattal sikerült tavaly először bejutni a Bocuse d'Or lyoni világ döntőjébe, ahol Széll Tamásnak (képünkön) Spanyolország, Olaszország, Svájc, Németország vagy Hollandia képviselőit is sikerült megelőzni kitűnő szereplésével.
A pályázat benyújtásával a sikeres folytatásra nyílt lehetőség. A Bocuse d'Or Europe 2016 budapesti megrendezése mérföldkő lenne magyar gasztronómia történetében. A rendezés anyagi és szakmai feltételei adottak. Már vannak szervezési tapasztalatok is, hiszen az eddigi magyarországi selejtezőket is a nemzetközi verseny normái szerint kellett lebonyolítani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >