Mangalicakolbász, hortobágyi gyógynövényes sajt, Cserpes túró rudi – a hazai hús- és tejipar különlegességei
A „Vidékességek – az agrár-környezetgazdálkodás hazai jó gyakorlatai” című filmsorozat folytatásaként elkészült a magyarországi hús-és tejfeldolgozást ismertető legújabb két epizód. A sorozat az ország nyolc helyszínére kalauzolja el a nézőket, melyben háztáji gazdaságok és hungarikumokat előállító üzemek, vállalkozások kerülnek bemutatásra. A filmsorozat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében jött létre.
A sorozat a kétpilléres európai agrármodell országos megvalósításának eredményeinek szemléltetésére épül, miközben jó példák átadásával ösztönzi a környezettudatos gazdálkodás megvalósítását. A bemutatott gazdaságok és üzemek széleskörű tevékenységet látnak el – mely a termelésre, feldolgozásra és értékesítésre is kiterjed – így a munkafolyamatok összehangoltsága lehetővé teszi, hogy országszerte minőségi termékek kerüljenek piacra.
Ma már egyre nagyobb a kereslet a megbízható forrásból származó, friss és hazai élelmiszeripari készítmények irányt, ami különösen vonatkozik a tej-és húsfeldolgozás során készült termékekre. Sok európai uniós tagországgal ellentétben azonban Magyarország hátrányos helyzetben van a mezőgazdaságra fordított támogatások tekintetében, mely befolyásolja a termékek jövedelmezőségét is. Az állattenyésztés során az egyes munkafolyamatok sok esetben elkülönülnek egymástól, ugyanis a feldolgozás és értékesítés nem a tenyésztőnél történik. A dömsödi Szomor Ökogazdálkodás azonban más működési elv alapján épül fel, hiszen sajátossága, hogy az állattartás mellett a feldolgozás és értékesítés folyamatait is a gazdaságban, a nemzeti parkkal együtt működve végzik. Termékeik között olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a sajátos eljárással készített, adalékanyagokat nem tartalmazó szürke marhahúsból készített szalámi és kolbász.
Az őstermelői gazdálkodás nagyszerű példája, a Békésen található, családi vállalkozásként működő húsüzem, mely már 15 éve értékesíti termékeit az ország különböző pontjain lévő vásárokon és kiállításokon. A kisüzemből kikerülő készítmények jellegzetessége a hagyományos, házias ízvilág; a kézműves kolbászok és a kolozsvári szalonna igazi kuriózumnak számít a térségben.
A húskészítmények mellett, az országban számos tejtermékek készítésére szakosodott üzem és magánvállalkozás található, amelyek a nagyüzemekkel ellentétben, tartósítószerektől mentes, széleskörű kínálatot biztosítanak a vásárlók számára. Az országos viszonylatban is híres Cserpes Sajtműhely a tejfeldolgozás minden egyes folyamatában kiveszi a részét. Adalékanyagokat nem tartalmazó készítményeikkel jutnak el a fogyasztókhoz, alapanyagaikat pedig saját forrásból vagy termelők segítségével biztosítják. Leghíresebb termékeik a karamellás tej, az ömlesztett sajtok, a különböző gyümölcsízesítésű joghurtok és saját gyártású túró rudijuk.
Debrecen városában található, Mircz Nárcisz sajtkészítő műhelye a hagyományos eljárással készülő, tájjellegű termékeknek ad otthont. A sajtkészítő eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó mester tanyasi tejjel készített lilahagymás gomolya és a féléves érleléssel készülő hortobágyi gyógynövényes sajtjai a kulináris fesztiválok elengedhetetlen részei.
„A jó sajtnak mindent meg kell adni. Az alapanyagtól kezdve – mely az állat takarmányozását, jó legelőn való tartását is magába foglalja – egészen az előállításig. Nem használunk vegyszereket, a természet által előírt folyamatokat próbáljuk betartani. Minden egyes lépés nagy odafigyeléssel történik, így a termékeink közül kézzel készített, tradicionális sajtok kerülnek ki” – nyilatkozta Mircz Nárcisz sajtkészítő.
A sorozat készítői az eddig elkészült nyolc rész mellé még hat elkészítését várható, mely a NAKVI szakembereinek közreműködésével valósul meg. A tervezett témák az alábbiak közül kerülnek ki: Madárbarát természetvédelem, Különlegességek az állattartásban, Környezetkímélő talaj mezőgazdálkodás, Önfenntartó falvak, Tájfajták, tájgazdálkodás, valamint Közösségi mezőgazdálkodás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >