Maklárról a csillagokig: az űrcsoki utazása

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 10. 12:03
🎧 Hallgasd a cikket:

Újabb történelmi pillanatot ünnepeltek a Stühmer maklári gyártóüzemében: Kapu Tibor kutatóűrhajós átadta a vállalatnak azt az Axiom Space által hitelesített Stühmer felvarrót, amelyet magával vitt a Nemzetközi Űrállomásra. A felvarrót Csóll Péter, a Stühmer ügyvezető igazgatója vette át, aki szimbolikus gesztusként két különleges epoxi gyantába öntött, az űrutazáshoz legyártott készletből származó űrcsokit ajándékozott a kutatóűrhajósoknak az inspiráló pillanatok emlékére.

 

A maklári gyár a Stühmer szíve: itt készülnek a klasszikus táblás és szeletes csokoládék, a prémium desszertek, a szaloncukrok és a cukrászsütemények is, és itt születnek azok az ötletek, amik aztán újabb innovációkhoz vezetnek. A modern gyártósorok hétszáz tonnás éves kapacitással működnek, szupergyors robotkarok segítik a szaloncukorválogatást és a csomagolási folyamatokat, miközben a vállalat egyszerre őrzi a tradíciót és nyit az újdonságok felé. Az üzem évente több mint egymillió táblás és több mint ötszázezer desszertcsokoládét gyárt, a szaloncukorszezonban napi félmillió darabot állítanak elő. Itt indult el a Stühmer Pillanat Korfu gyártása is, amely az űrcsoki történetének földi folytatását jelenti.

A gyárban tett látogatásuk alkalmával Kapu Tibor és Cserényi Gyula felidézték az űrutazással kapcsolatban átélt inspiráló pillanatokat.

„Sokkal izgalmasabb az űrből a Föld, mint amire számítottam. 28 ezer km/órával keringve rádöbbensz, hogy mindig vannak viharok, mindig vannak felhők, sokkal gyakoribbak, mint gondoltam. Ez megtanít arra, hogy máshogy nézz a mindennapokra is: mindannyian egyszerre élünk át jó és rossz napokat, de ez nem jelenti, hogy a holnap is rossz lesz, vagy hogy mindenki ugyanazt tapasztalja.”

– mesélte Tibor. A magyar űrcsokihoz is kapcsolódott egy különleges élménye:

„Az első kedd esténken volt egy közös vacsora, mind a tizenegyen leültünk az asztalhoz. Úgy éreztem, ez a tökéletes alkalom, hogy felkínáljam az űrcsokit desszertnek. Mindenki imádta, és furcsa módon finomabbnak tűnt az űrben, mint a Földön.”

Cserényi Gyula a földi irányítás oldaláról élte meg a küldetést:

„Leírhatatlan volt az a pillanat, amikor Tibi bedokkolt az űrállomásra, és megláttam belebegni. Akkor ért le bennem igazán, hogy évek munkájával tényleg elértük: magyar embert juttattunk a Nemzetközi Űrállomásra” – mondta, majd hozzátette: „Eddig csak hittem abban, hogy az űrkutatás képes megszólítani a fiatalokat, most már tudom is. Nap mint nap azt tapasztaljuk, mennyi inspirációt és lendületet ad a gyerekeknek, és számomra ez az egyik legszebb hozadéka ennek a küldetésnek.”

Tibor és Gyula a szaloncukor gyártósornál tett sétájuk alkalmával kivételes meglepetésben részesültek: elsőként kóstolhatták meg a Stühmer idei újdonságát, a Korfu szaloncukrot, vagyis a földi űrcsoki karácsonyi változatát, amelynek díszdobozán a két kutatóűrhajós is szerepel. Az esemény másik csúcspontjaként Csóll Péter, a Stühmer tulajdonosa egy-egy epoxi gyantába öntött, eredeti készletből származó űrcsokit ajándékozott a kutatóűrhajósoknak az inspiráló pillanatok emlékére. Tibor pedig elhozta az Axiom Space által hitelesített, eredeti Stühmer felvarrót, ami megjárta vele a világűrt.

„Számunkra ez a felvarró több mint egy jelvény: annak bizonyítéka, hogy érdemes bátran belevágni a legmerészebb álmokba is. Az ilyen álmok megszületéséhez pedig az kell, hogy kikapcsoljuk a hétköznapok problémáit, elengedjük magunkat, és így szárnyalhat a fantáziánk.”

– mondta Csóll Péter.

A Stühmer egyszerre a hagyomány és az innováció márkája. A vállalatnál hisznek abban, hogy ha megengedjük magunknak az inspiráció szabadságát, és merünk nagyot álmodni, akkor bármi lehetséges; még az is, hogy egy magyar csoki eljusson a csillagok közé.

Kapcsolódó cikkeink