Májusban tovább nőtt a FAO globális élelmiszerár-index
A globális terményárakat lekövető mutató már a harmadik hónapja nő, miután a gabonafélék és a tejtermékek drágulása ellentételezte a cukor és növényi olajok alacsonyabb jegyzését – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a mai napon.
A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árváltozását követi hónapról hónapra, április óta 0,9%-kal emelkedett, bár így is 3,4%-kal marad el az egy évvel és 24,9%-kal a két évvel ezelőtti rekordértékétől.
A gabonafélék árindexe 6,3%-kal nőtt májusban a világszerte dráguló búzaexport miatt, tükrözve a növekvő aggodalmakat a főbb termőterületeket (Észak-Amerika, Európa és a Fekete-tenger térsége) érintő kedvezőtlen termelési feltételek miatti esetleges alacsony 2024-es kibocsátás miatt. A kukorica külkereskedelmi ára szintén erősödött április óta a spiroplasma kártevő által fenyegetettt argentin termelés körüli aggályok és a brazil időjárás miatt, továbbá a búza piacán zajló negatív folyamatok tovagyűrűzése okán. Az összes rizsfajtát lefedő alindex 1,3%-kal emelkedett májusban.
A FAO tejtermék árindexe 1,8%-kal erősödött április óta, amit a kereskedelem és az élelmiszer-feldolgozóipar élénkülő kereslete, továbbá a nyugat-európai tejtermelés esetleges bezuhanása körüli aggodalmak hajtottak. A megugrott importkereslet az azonnali vásárlásokra a Közel-Kelet és Észak-Afrikai egyes országaiban szintén közrejátszott.
Eközben a cukor árindexe 7,5%-kal zsugorodott múlt hónapban, köszönhetően a brazil betakarítási szezon ígéretes indulásának. Az alacsonyabb nemzetközi nyersolaj ár tovább csökkentette a cukor globális keresletét.
A növényi olajok árindexe 2,4%-kal csökkent áprilishoz képest. A pálmaolaj alacsonyabb jegyzése mögött a szezonális kibocsátás-emelkedés és a gyenge globális kereslet álltak, ami ellensúlyozta a bioethanol szektor fűtötte szójaolaj-drágulást, illetve a Fekete-tenger térségének eltűnő exportkészletei miatti repce- és napraforgóolaj árnövekményt is.
A húsfélék ára 0,2%-kal csökkent, köszönhetően a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának, ami meghaladta a sertéshús és a birka drágulását.
További részletek itt.
Az első előrejelzés a 2024/2025-ös gabonaszezonra
A FAO megjelentette az első előrejelzését a 2024/2025-ös szezonra, mely szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2846 millió tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik a 2023/2024-es szezon rekordértékével. A globális kukorica- és búzatermelés várhatóan csökkenni fog, míg az árpa, rizs és cirok kibocsátása nőni fog – olvasható a ma közzétett Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentésben. Azonban a Fekete-tenger környékét érintő kedvezőtlen időjárás negatívan hathat a globális búzatermelésre, amit a jelenlegi számok még nem tükröznek.
A gabonakészletek esetében 1,5%-os bővülést várnak, ami a várt 897 millió tonnával új rekordot dönthet. A kukorica, árpa, cirok és rizs készletei nőhetnek, a búzánál csökkenést jeleznek.
A FAO szakértői szerint a globális gabonakereskedelem 1,3%-kal fog zsugorodni éves szinten a kukorica szűkülő kereskedelme miatt. A rizs kereskedelme jelentős bővülés előtt áll.
Kapcsolódó cikkeink
A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >