Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.
A volt államfő a fenntarthatósági témahét keretében a Siófoki Szakképzési Centrum diákjainak tartott előadásában azt mondta, felmérések szerint a megvásárolt áruk harminc százalékát egyszer sem használták, Magyarországon pedig évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.
Ismertette, 2024-ben várhatóan 63 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik globálisan, ez a mennyiség 2030-ra 74,7 millió tonnára nő. A mobiltelefonok fajlagosan több aranyat tartalmaznak, mint a nemesfémet tartalmazó kőzet, és sokkal inkább környezetbarát a használt készülékekből aranyat előállítani, mint a bányászat során – jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy az IT-szektor felel a globális energiafelhasználás tíz és a széndioxid-kibocsátás 5 százalékáért világszerte, illetve a mobiltelefon- és mikrocsipgyártás egyaránt jelentős mennyiségű tiszta vizet igényel.
Ismertette a PontVelem Okos Programot, amelynek keretében április 22-től május végéig iskolákban gyűjtik össze a használt mobiltelefonokat és elemeket. Az Elő a telóval! című, a Kék Bolygó Alapítvány és a MOHU által meghirdetett versenyre a pontvelem.hu-n kell regisztrálni és értékes ajándékokhoz lehet jutni.
Áder János szerint a fő kérdés ma az, hogy egy véges bolygón lehet-e végtelen fogyasztás és növekedés. A Föld lakossága ma egy év alatt 1,7 Földet használ el – tette hozzá.
A megoldások között megemlítette a fogyasztásban tanúsítandó önmérsékletet, a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás módjait. Utalt arra, hogy július 1-től betétdíjasak és visszaválthatók lesznek a pet-, az üvegpalacok, valamint az alumíniumdobozok. Az alumínium újrahasznosításával az elsődleges gyártás energiaszükségletének 95 százaléka megtakarítható – tette hozzá.
Áder János beszélt olyan – magyar innovációt tartalmazó – megoldásokról is, mint például a sörtörköly feldolgozása élelmiszerré, az ételmaradékok komposzttá, energiává alakítása, vagy a műanyagok baktériummal történő lebontása.
Matolcsy Miklós, a témahét szervezője elmondta, a programot kilencedik alkalommal rendezik meg, idén eddig csaknem 1750 általános és középiskola jelezte részvételét, és akár négyszázezer diák számára lehet kiemelt téma a fenntarthatóság.
Kapcsolódó cikkeink
Karácsonyi roham: a MOHU megnövelt kapacitással készül az ünnepi időszakra
Az év végi ünnepi időszakban nemcsak az ajándékvásárlási láz és…
Tovább olvasom >MOHU: a hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése…
Tovább olvasom >A MOHU az élelmiszer-hulladékok gyűjtésében is jelentős fejlesztéseket hajt végre
A szelektív hulladékgyűjtést ösztönző programja keretében országszerte több mint egymillió…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >