Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.
A volt államfő a fenntarthatósági témahét keretében a Siófoki Szakképzési Centrum diákjainak tartott előadásában azt mondta, felmérések szerint a megvásárolt áruk harminc százalékát egyszer sem használták, Magyarországon pedig évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.
Ismertette, 2024-ben várhatóan 63 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik globálisan, ez a mennyiség 2030-ra 74,7 millió tonnára nő. A mobiltelefonok fajlagosan több aranyat tartalmaznak, mint a nemesfémet tartalmazó kőzet, és sokkal inkább környezetbarát a használt készülékekből aranyat előállítani, mint a bányászat során – jegyezte meg.
Kitért arra is, hogy az IT-szektor felel a globális energiafelhasználás tíz és a széndioxid-kibocsátás 5 százalékáért világszerte, illetve a mobiltelefon- és mikrocsipgyártás egyaránt jelentős mennyiségű tiszta vizet igényel.
Ismertette a PontVelem Okos Programot, amelynek keretében április 22-től május végéig iskolákban gyűjtik össze a használt mobiltelefonokat és elemeket. Az Elő a telóval! című, a Kék Bolygó Alapítvány és a MOHU által meghirdetett versenyre a pontvelem.hu-n kell regisztrálni és értékes ajándékokhoz lehet jutni.
Áder János szerint a fő kérdés ma az, hogy egy véges bolygón lehet-e végtelen fogyasztás és növekedés. A Föld lakossága ma egy év alatt 1,7 Földet használ el – tette hozzá.
A megoldások között megemlítette a fogyasztásban tanúsítandó önmérsékletet, a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás módjait. Utalt arra, hogy július 1-től betétdíjasak és visszaválthatók lesznek a pet-, az üvegpalacok, valamint az alumíniumdobozok. Az alumínium újrahasznosításával az elsődleges gyártás energiaszükségletének 95 százaléka megtakarítható – tette hozzá.
Áder János beszélt olyan – magyar innovációt tartalmazó – megoldásokról is, mint például a sörtörköly feldolgozása élelmiszerré, az ételmaradékok komposzttá, energiává alakítása, vagy a műanyagok baktériummal történő lebontása.
Matolcsy Miklós, a témahét szervezője elmondta, a programot kilencedik alkalommal rendezik meg, idén eddig csaknem 1750 általános és középiskola jelezte részvételét, és akár négyszázezer diák számára lehet kiemelt téma a fenntarthatóság.
Kapcsolódó cikkeink
Boltoknak és vendéglátóhelyeknek egyaránt megéri csatlakozni a REponthoz
Egyre több helyen biztosított az italcsomagolások visszaváltása, mivel megéri csatlakozni…
Tovább olvasom >Újra pezseg a szénsavas piac
A szénsavas üdítők piaca 2024-ben kihívásokkal teli, de növekedést mutató…
Tovább olvasom >A MOHU REpont applikációján keresztül már csaknem 12 milliárd forintot kaptak vissza a fogyasztók
Már csaknem 10 milliónál jár a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >