Magyarország lehet Európa legnagyobb napraforgó termelője
Napraforgóból a gazdák az idén várhatóan 1,8 millió tonna termést tudnak betakarítani, ezzel Magyarország lehet az olajnövény legnagyobb európai termelője – mondta a földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán.
Fazekas Sándor kiemelte: őszi búzából 5,2 millió tonna termett, az őszi árpa termés mennyisége 30 százalékkal haladta meg a tavalyi betakarítás eredményét.
Hozzátette: a magyar mezőgazdaság a gazdasági növekedésben is megmutatta az erejét, hiszen 0,4 százalékkal járult hozzá a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi 2,6 százalékos növekedéséhez. Arról is beszámolt, hogy idén 20 ezer, 2010 óta pedig 50 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaság területén.
Jelentős a magyar agrárexport is, az ország a megtermelt mezőgazdasági termékek harmadát külföldi piacokon értékesíti és folyamatosan új piacokat keres. Erre példaként említette, hogy csütörtök délelőtt tárgyalnak a kínai karanténhivatal vezetőjével, és ha sikerül megállapodniuk, akkor Magyarország a jövőben tejet, tejtermékeket és lovakat is tud majd az ázsiai országba exportálni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten visszatérnek az éjszakai fagyok
A hét végéig még további kiadós eső várható, így folytatódik…
Tovább olvasom >Van mit veszítenünk és megvédenünk
Fontos felhívni a magyar gazdák figyelmét, hogy van mit veszítenünk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >