Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2019. – Pályázati kiírás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 03. 01. 09:10

A Magyarország Tortája versennyel együtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében meghirdette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben.

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program azonban a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak.

A program célja ezen felül a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében ÚJ, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A verseny nyílt: olyan cukrászdák és vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások is pályázhatnak, melyek nem ipartestületi tagok. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2019. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án, a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen lehet árusítani.

A nevezett torták:

– 22-24 cm átmérőjű kerek alakúak lehetnek

– változatos textúrákat tartalmazzanak

– magassága max. 8 cm + dekoráció lehet

A nyertes torta az állami ünneptől kezdődően országszerte árusítható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoznak a programhoz, és aláírják az ehhez kapcsolódó megállapodást az alapítvánnyal illetve az ipartestülettel. Az alapítvány továbbá (mint a projekt ötletgazdája) vállalja, hogy széles körben ismertté teszi a programot, és országos kommunikációval támogatja annak népszerűsítését.

Új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk. A bírálati szempontok között szerepel többek közt a szénhidrát- és energiatartalom, az adalékanyag felhasználás, valamint az előállítási költség is.

A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (ld. 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben). A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program Egy Csepp Figyelem Alapítvány, 1124 Budapest, Csörsz u. 57. +36 1 202 0103 diabetes@egycseppfigyelem.hu

 

dietetikusa bírálja el, a győztes tortát pedig független élelmiszerlaboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában.

A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. A nevezésben szerepelnie kell a cukrászda vagy a vendéglátó egység, és a tortát készítő, ott dolgozó cukrász (1 fő) nevének. A versenyre magánszemélyek nevezését nem fogadjuk.

A nevezés tartalma: recept (torta neve, alapanyagok pontos megnevezése és mennyisége, technológia, méret és szeletszám), az egész torta és a tortaszelet fotója.

A receptben kérjük feltüntetni a felhasznált élelmiszeripari termékeken feltüntetett, illetve a termék gyártói specifikációjában olvasható tápanyagtartalmat (energiatartalom, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom, azon belül cukortartalom), ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a termék típusát (pl. kakaópor kakaóvaj tartalma, tejszín zsírtartalma).

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

– finomlisztet

– keményítőt

– hozzáadott cukrot (répacukor, nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, méz)

– édesítőszert /kivéve cukoralkoholok (xilit, eritrit, szorbit, mannit, izomalt, maltit, laktit), sztevia: szteviol glikozidok/

– kereskedelemben kapható kész lisztkeveréket, sütemény alapport

– fondokat

– növényi zsírból/zsírral készült habot/habpótlókat

– margarint

– modell burkolóanyagot

– mesterséges aromákat

– alkoholtartalmú alapanyagot

A fenti előírások a felhasznált összetett alapanyagok egyes összetevőire is vonatkoznak!

Gyümölcs tartalmú torta esetén ügyelni kell arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely nyersen vagy hozzáadott cukor nélkül tartósítva egész évben beszerezhető.

A nyertes pályázó vállalja, hogy a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendelkezésére bocsátja, amely szervezetek döntenek arról, hogy mikor és milyen körben hozzák azt nyilvánosságra. A versenyen induló cukrászok a benevezett tortájuk receptjét nem hozhatják nyilvánosságra. A résztvevők a verseny teljes időtartamára titoktartást vállalnak.

A nyertes pályázó semmilyen követeléssel nem állhat elő sem a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével, sem az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, sem az augusztus 20-tól a tortát árusító cukrászdákkal szemben. A győztes torta árusítására jelentkező cukrászda az ipartestület által kiküldött kommunikációs eszközöket használja mindaddig, amíg a tortát árusítja üzletében. Egy Csepp Figyelem Alapítvány, 1124 Budapest, Csörsz u. 57. +36 1 202 0103 diabetes@egycseppfigyelem.hu

 

A nyertes tortának külön sajtókampányt szervezünk, hírességek és neves közéleti személyiségek részvételével.

Díjazás: Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesének díjat is felajánl, amely egy értékes tárgyi nyeremény a verseny támogatójának felajánlásából. További két torta készítője értékes különdíjban részesül.

A zsűrizés és az első három helyezett kiválasztása várhatóan 2019 tavaszán történik. A zsűrizés helyszínéről és a zsűrizés megkezdésének időpontjáról a későbbiekben értesítést kapnak. A döntőbe 5 torta kerül, melyek készítői próbasütésen vesznek részt. Ez alapján történik meg a győztes kiválasztása. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek, a készítőket csak az értékelés után, hozzájárulásukkal hozzuk nyilvánosságra.

Nevezési határidő: 2019. március 31.

Nevezni recepttel és az elkészítés pontos technológiai leírásával a következő e-mail címen lehet: cukraszat@cukraszat.net

A nevezési lap az ipartestület honlapjáról (www.cukraszat.net) letölthető.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortáját árusító cukrászatok egy megállapodás keretében vállalják, hogy milyen feltételekkel árusíthatják a tortát.

A győztesnél fontos a cukrászüzemi háttér, és vállalja, hogy tortáját a Magyar Ízek Utcájában a verseny szervezőivel egyeztetett darabszámban és feltételekkel árusítja. Számíthat a nagy médiaérdeklődésre, melynek köszönhetően számos interjút ad a televízióknak, rádióknak, online médiának, nyomtatott sajtónak. A megjelenéseket és nyilatkozatokat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány koordinálja. Az ilyen esetekben előfordulhat az is, hogy a győztes tortát magával kell vinnie pl. egy-egy stúdióbeszélgetésre. A médiafelkérések elfogadása a nyertes pályázó és a szakma különös érdeke, így a nyertes pályázótól elvárt kötelesség!

 

További részletek: Egy Csepp Figyelem Alapítvány, 1124 Budapest, Csörsz u. 57. +36 1 202 0103 diabetes@egycseppfigyelem.hu

 

Kapcsolódó cikkeink