Magyarország akár 17 millió embert is el tudna látni élelmiszerrel
Magyarország akár 17 millió embert is el tudna látni élelmiszerrel, hiszen természeti adottságai és a rendelkezésre álló szaktudás minderre lehetőséget adna – hangzott el azon a könyvbemutató sajtótájékoztatón, amelyen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Németh Tamás, az MTA főtitkára valamint Csáki Csaba akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára mutatta be az újságíróknak az Élelmezésbiztonság című tanulmánykötetet.
A kötetet, amely számba veszi a magyar élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés és élelmiszerbiztonság stratégiai lehetőségeit, a Magyar Tudományos Akadémia által felkért szakértők azzal a céllal állították össze, hogy az Akadémia Köztestületi Stratégiai Programjainak szóban forgó témaköreit összefoglalják és ismertessék.
Az Élelmezésbiztonság című tanulmánykötet szerzői ugyanis összefüggéseiben veszik sorra a vidék, az agrárium és az élelmiszertermelés kérdéseit, rámutatnak az elmúlt 20 év hibás döntéseire, és megoldási javaslatokat vázolnak fel a felelős döntéshozók számára.
Pálinkás József mindenekelőtt azt hangsúlyozta a könyvbemutatón, hogy hazánk az élelmiszertermelés területén nem használja ki kellőképpen meglévő kapacitásait, amin a jövőben célszerű változtatni. Az MTA elnöke megjegyezte azt is, hogy javítani kell a növénytermesztés és az állattenyésztés jelenlegi belföldi arányain. (Ez most 65 százalékos arányú növénytermesztést és 35 százaléknyi állattenyésztési termékarányt jelent az agráriumon belül.)
Németh Tamás aláhúzta: Magyarország 9,3 millió hektáros területéből több mint 70 százalék mezőgazdaságilag megművelhető terület. Ezt a lehetőséget pedig hazánknak ki kell használnia, mivel adottságai jók. Hozzátette: a mezőgazdasági termelés ugyanakkor nem azonosítható a vidéki élet teljességével, ezért a vidéki emberek életminőségére külön is gondot kell fordítani.
Csáki Csaba – a kötet szerkesztője – arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg Magyarországon az agráriumban az extenzív termelés aránya mintegy 75 százalék, ami azt jelenti, hogy hazánk főként alapanyag-termelő ezen a területen. Ez az arány két évtizeddel ezelőtt még csupán 50-55 százalék volt. Az egyetemi tanár kiemelte: a város és a vidék közötti jövedelemkülönbség növekedését meg kell állítani, ez pedig csak munkahelyteremtéssel lehetséges.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >