Magyar Ízek Utcája Budapesten
Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában Budapesten.
A Magyar Ízek Utcájában – a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti szakaszon – augusztus 20-án és 21-én idén három gyümölcs kap kiemelt szerepet három évszakot megjelenítve: az eper, a barack és a szilva – mondta el Novotny Antal szervező, a Katlan Tóni Konyhájának tulajdonosa szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.
A látogatók többek között csimbókos levest, paradicsommal készített kukoricakását, szilvalekváros csavartfánkot, barackos süteményeket és sparhelten sült lepényeket kóstolhatnak a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet viselő Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, a honvédségi Tessedik mézes körtetorta és a cukormentes Barackos buboréktorta mellett. A kínálatban emellett lekvárok, gyümölcslevek, sajtok és kézműves italok is szerepelnek.
Az Ybl Miklós téren, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban a látogatók ingyenes vércukorszint-mérésen és tanácsadáson vehetnek részt – közölte Erős Antónia, az alapítvány alapítója.
Magyarország cukormentes tortájáról elmondta, hogy Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortájának egy szelete – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján – 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. Hozzátette: az alapítvány versenyt hirdetett nem szakképzett cukrászok számára, akik szeptember 15-ig küldhetik el cukormentes receptjeiket. További információ a megmérettetésről a szervezet weboldalán található.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról szólt, hogy az ünnepre kalácsokkal, kuglófokkal, rétesekkel, hókiflikkel és pogácsákkal is készülnek. A Szent István-napi kenyérről elmondta: a kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból, kovászos technológiával készüljön, vastag héjú legyen, jó illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmazzon. Idén Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosának hosszúérlelésű, kovásszal készült tönkölybúzás kenyere nyert.
A Magyar Pékség Védjegy programról kifejtette: matrica jelzi majd szeptembertől, hogy magyar, természetes alapanyagokból, kovászos technológiával, magyar üzemben, 100 százalékos minőségben készült termékekről van szó.
Magyarország tortáját, Szó Gellért Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortáját Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke úgy jellemezte, hogy a nyertes torta mandula, karamell, sárgabarack és sárgabarack-pálinka ízkombinációja, amelyet gyerekek is fogyaszthatnak, mert az alkohol a szirup főzésekor elpárolog.
Hozzáfűzte: a tortákat országszerte több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, további információkat a helyszínekről a cukraszat.net oldalon olvashatnak az érdeklődők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >További cikkeink
Százezrével vásároljuk a speciális élelmiszereket
Intelligens keresőt vezet be a Kifli.hu a speciális étrendet követők…
Tovább olvasom >12 358 rászoruló lakhat jól a Tesco és vásárlói által két nap alatt gyűjtött élelmiszerekből
A tavalyi mennyiséghez képest 100 tonnával több adomány érkezett a…
Tovább olvasom >„Mancs a bajban!” – tízezrek fogtak össze a menhelyi állatokért
Sikerrel zárult a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány…
Tovább olvasom >