Magyar innovátorok összefogása a fesztivál-catering zöldítéséért – Indul az EIT Food Challenge Labs 2022!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 14. 09:30

Magyarországon másodszor kerül megrendezésre a EIT Food Challenge Labs. A verseny célja, hogy az indulók innovatív ötleteket kutassanak fel az élelmiszeripar aktuális kihívásaira és ezzel egyidőben kidolgozzák a potenciális megoldásokat is. Az esemény első napján design thinking és service design trénerek lesznek a résztvevők segítségére, ötleteiket pedig élelmiszeripari mentorok támogatásával dolgozhatják ki. A második napon már a prezentációkra kerül a sor, a versenyzőknek egy pitch verseny keretén belül kell bemutatniuk munkájukat a zsűrinek. A résztvevőkre különféle szakmai díjak várnak, míg a legjobb csapatok Sziget és Strand Fesztivál napijegyeket kaphatnak. A programra július 19-ig lehet jelentkezni.

Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége, amelynek feladatai közé tartozik többek között az élelmiszeripari és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási, innovációs és vállalkozásfejlesztési programok szervezése. Az EIT Food legfontosabb küldetésének a fenntartható gazdasági növekedést tartja, mindehhez pedig azzal járul hozzá, hogy startupokat és innovátorokat támogat ötleteik megvalósításában. A közösség hat fő területre fókuszál: alternatív fehérjék, fenntartható mezőgazdaság, célzott táplálkozás, fenntartható akvakultúra, digitális nyomonkövethetőség, valamint a körforgásos élelmiszerláncok.

Az EIT Food Challenge Labs fókuszterülete a nyári megrendezéshez illeszkedve a fesztiválok cateringjének zöldítése és fenntarthatóbbá tétele. A jelentkezőkből kialakított csapatok öt fő kihíváson belül dolgozhatnak ötleteiken:

Élelmiszerhulladék-csökkentés
Hogyan segítenéd a nehéz körülmények között élőket a fesztiválokon keletkezett élelmiszer-felesleggel? Hogyan forgatnád vissza a körforgásba a keletkezett organikus hulladékot?

Élelmiszer-alapanyagok optimalizálása
Helyi, bio, Fairtrade élelmiszer alapanyagok, beszerzési távolság, vegetáriánus és vegán opciók biztosítása – te ezt mind hogyan képzelnéd el egy hazai fesztiválon?

Karbonlábnyom-csökkentés
Hogyan segítenéd a vendéglátó egységeket abban, hogy olyan alapanyagokat válasszanak, amiknek alacsony a karbonlábnyoma?

Fesztiválszervezők ösztönzése
Milyen ösztönző rendszert tudsz elképzelni annak érdekében, hogy a fesztivál vendéglátó standjai fenntarthatóbb termékekre váltsanak, például helyi, bio vagy Fairtrade élelmiszerekre?

Szemléletformálás
Hogyan ösztönöznéd a fesztiválozókat a vegetáriánus vagy vegán opciók választására?

A programra olyan érdeklődők, szakemberek, hallgatók, vagy már lediplomázott fiatalok jelentkezését várják, akik az élelmiszeripar iránt érdeklődnek vagy táplálkozásra, biotechnológiára, mezőgazdaságra, élelmiszer-tudományokra, informatikára, pszichológiára és üzleti tanulmányokra szakosodtak. Emellett várják azon érdeklődők jelentkezését is, akik úgy érzik, hogy hozzá tudnak járulni az ötleteléshez és kreatív élelmiszeripari megoldások tervezéséhez.

Az EIT Food Challenge Labs magyarországi programsorozata az idén élőben zajlik, a helyszínt a KPMG Hungary biztosítja, a résztvevők ebédjéről a The Planteen, Magyarország első vegán kantinja gondoskodik. Az aktuális kihívás ismertetését követően a csapatok a design thinking és service design metodika elsajátítása során ötletelnek, kutatnak, prototípust építenek, a mentorok visszajelzései alapján fejlesztik ötleteiket, majd a legvégén szakmai zsűri előtt prezentálják azokat. A győztesek a szervezők jóvoltából értékes szakmai díjak mellett Sziget és Strand Fesztivál napijegyekkel ünnepelhetnek.

Egyének és csapatok is ajánlást szerezhetnek a Challenge Labs Central Eastern Europe regionális programjába, ahol összesen 9000 euró értékben osztanak ki vállalkozásfejlesztési támogatást a legjobbaknak! A Challenge Labs CEE résztvevői online formában dolgozhatnak együtt – a nemzeti versenyhez hasonlóan – csapatokat alkotva szeptember 5-től kezdődően. A koncepciót egészen október közepéig, a nemzetközi programot záró verseny időpontjáig lehet fejleszteni!

Az EIT Food magyarországi, a Campden BRI Magyarország által végzett Hub tevékenységét a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. vállalkozásfejlesztési tevékenységével támogatja.

Az EIT Food Challenge Labs programról további információ a Klímainnovációs Közösség honlapján található: https://klimainnovacio.hu/hu/program/eit-food-challenge-labs

A programra július 19-ig várják az érdeklődők jelentkezését az alábbi jelentkezési lap kitöltésével: https://bit.ly/EIT-Food-Challenge-Labs-2022-jelentkezes

 

Az EIT Food Challenge Labs CEE programról részletesebben az EIT Food honlapján olvashatsz: https://challengelabs.eu/

Kapcsolódó cikkeink