Magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune
Száraz magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune nevű egyesült államokbeli napilap Great whites under 15 dollars (Nagyszerű fehérborok 15 dollár alatt) című cikkében.
A Chicago Tribune borszakértője, Bill St. John által jegyzett írás három, a tengerentúlon kevéssé ismert szőlőfajtát ajánl a vezető chicagói napilap olvasóinak figyelmébe: a furmint mellett a katalán garnacha blancát (grenache blanc) és az Argentínában igen népszerű torrontest.
Mint a cikk emlékeztet, többnyire a furmint képezi az amerikai közönség által is viszonylag könnyen elérhető tokaji aszú alapját. Az édes borkülönlegességhez azonban csak a botritizálódott szemeket használják fel a tokaji borászok, akik az egészséges szőlőből száraz borokat készítenek.
Míg a furmintból készült édes borokra a sárgabarackos, mézes ízjegyek jellemzőek, a száraz furmintokban a körte, az alma és a lime aromái köszönnek vissza. Nagy különbség azonban, hogy a tokaji aszúhoz többnyire igen borsos áron lehet hozzájutni, ezzel szemben a száraz furmintok általában olcsóbbak – emeli ki a szerző a www.chicagotribune.com oldalon olvasható cikkében.
Bill St. John szerint élénk savai miatt a száraz furmint kiválóan illik tengeri ételekhez, elsősorban füstölt vagy pácolt lazachoz, makrélához.
A szerző kiemeli a Royal Tokaji 2009-es furmintját, amelyben a tölgyfahordós érlelés mogyorós és vaníliás jegyekkel gazdagítja a klasszikus furmintos fajtajelleget. A cikk szerint szintén nagyszerű vétel a Chateau Pajzos hasonló évjáratból származó száraz furmintja. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >