Magyar Élelmiszerkönyv: a prémium szint bevezetése versenyképesebbé teszi az élelmiszeripart
Folyik a Magyar Élelmiszerkönyv szabályrendszerének átalakítása; a szabályozás kiegészül a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű elvárásokra alapozott önkéntes rendszerrel, az úgynevezett emelt szinttel – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Kecskeméten.
Az új előíráscsomag elsősorban azokat az élelmiszergyártókat szeretné segíteni, akik igényesebb, magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékeket állítanak elő – mondta az államtitkár az Univer Product Zrt. telephelyén tartott sajtóbeszélgetésen.
Az államtitkár hangsúlyozta: A prémium szint követelményeinek a meghatározásával a minisztériumnak az a célja, hogy változást idézzen elő az értékarányos ár fogyasztói megítélésében, elismerje a gyártók minőségi törekvéseit, továbbá jobb minőségű élelmiszerek előállítására motiválja az előállítókat.
Kardeván Endre államtitkár példaként hozta fel: Az emelt szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható sem tartósítószer, sem mesterséges színezék, sem aroma, sem pedig mesterséges édesítőszer. Az emelt szintű, vagyis prémium minőségű szörpök ugyancsak nem tartalmazhatnak tartósító- vagy édesítőszert. Az emelt szintű követelményeknek a lekvárok és a szörpök is csak akkor felelnek meg, ha minimum hatvan százalék gyümölcsöt tartalmaznak. Előírás az is, hogy a különleges minőségű lekvárféléket csak üveg, cserép vagy porcelán csomagolásban lehet forgalomba hozni.
A kétszintű szabályozás részeként 2010 novemberében elkészült a megkülönböztető minőségi jelzéssel ellátott lekvár-és szörp termékkategória szabályozása.
Gyaraki Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője előadásában kiemelte: Új alapokra kell helyezni a magyar élelmiszeripart, mert az árversenyben csak nehezen tudunk versenyképesek lenni, viszont a minőségben versenyképesek tudunk lenni.
A versenyképesség érdekében a kis- és középvállalkozásoknak együtt kell működni – fűzte hozzá. Véleménye szerint meg lehet és meg kell változtatni a magyar élelmiszeripari termékekről kialakított képet. Az egészséges táplálkozás propagandáját kiemelt feladatnak nevezte Gyaraky Zoltán, mert az egészségkárosodás 75-80 százalékát a nem megfelelő táplálkozás okozza.
Molitórisz Károly, a száz százalékban magyar tulajdonban lévő, kecskeméti Univer Product Zrt. vezérigazgatója, a cég múlt év végén hozott döntését ismertette, mely szerint újra bevezetik a Kecskeméti Konzervgyár Zrt. Magyar Tradíció márkáját, mellyel a hazai piacon egy klasszikus magyar márkát kívánnak újjáéleszteni. A márkanév alatt piacra kerülő termékek legfontosabb jellemezője, hogy kizárólag hazai, elsősorban Kecskemét környékén termelt alapanyagokból, tartósítószer, valamint ízfokozók felhasználása nélkül készülnek. A vezérigazgató hangsúlyozta: Ezek a termékek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű szabályozásának – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >